Καλώς ήλθατε !

Καλώς ήλθατε ! To e- zizania είναι ένα εκπαιδευτικό, ενημερωτικό αλλά και ψυχαγωγικό ιστολόγιο .







Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Όπως έχουμε μάθει η πατρίδα μας χαρακτηρίζεται από το ποικιλόμορφο ανάγλυφό της που διαμορφώνει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε κάθε περιοχή.
 Κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερα προβλήματα και τις ξεχωριστές της ανάγκες.
Τα προβλήματα και τις ανάγκες αυτές προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Πολιτεία μέσα από τα τρία επίπεδα διοικητικής διαίρεσης που έχει καθιερώσει.


Από την 1η Ιανουαρίου 2011 το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που εφαρμόστηκε καθιέρωσε τα εξής τρία επίπεδα διοικητικής διαίρεσης στη χώρα μας.
Δήμοι (325
Περιφέρειες( 13 )
Αποκεντρωμένες διοικήσεις (7)
Οι Δήμοι (325)Παλιότερα στη χώρα υπήρχαν περισσότεροι Δήμοι καθώς και Κοινότητες που αποτελούσαν τους Ο.Τ.Α. (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Το 1997 όμως με το νομοσχέδιο «Καποδίστριας» πολλοί Δήμοι και Κοινότητες ενώθηκαν σε μεγαλύτερους. Νέες συνενώσεις πραγματοποιήθηκαν το 2011 με το νομοσχέδιο «Καλλικράτη».
Ο Δήμος διοικείται από το Δημοτικό Συμβούλιο, επικεφαλής του οποίου είναι ο εκλεγμένος Δήμαρχος. Το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από 15-51 έδρες ανάλογα με το πληθυσμό του Δήμου.


  Οι  δήμοι της 
περιφέρειας 
 Κεντρικής Μακεδονίας
Οι Περιφέρειες (13) είναι αυτοδιοικούμενες, δηλαδή εκλέγουν τις αρχές τους μέσα από εκλογές. Κάθε περιφέρεια διοικείται από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη
 

Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (7) περιλαμβάνουν από μία έως τρεις περιφέρειες. Στόχος τους είναι η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Η εκάστοτε κυβέρνηση της Ελλάδας διορίζει ως επικεφαλής των αποκεντρωμένων διοικήσεων το Γενικό Γραμματέα, ο οποίος και ακολουθεί τις εντολές της.