Καλώς ήλθατε !

Καλώς ήλθατε ! To e- zizania είναι ένα εκπαιδευτικό, ενημερωτικό αλλά και ψυχαγωγικό ιστολόγιο .







Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ ΜΕ ΜΙΣΕΨΕΣ

H εργατική Πρωτομαγιά, που εορτάζεται σε όλον τον κόσμο, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μουσική και το τραγούδι. Διαδηλώσεις ανά τον κόσμο, συγκεντρώσεις, συνθήματα, «υποστηρίζονται» από εργατικά τραγούδια.
Μουσική και τραγούδι κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ού αιώνα, τότε που αναπτύχθηκαν τα μεγάλα εργατικά κινήματα, οι εργατικές ενώσεις και τα συνδικάτα, ακολούθησαν την τάξη των εργατών δίνοντας δύναμη στους αγωνιζόμενους λαούς, σε αυτούς που κατέβαιναν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.
Οι λαϊκοί τραγουδιστές, συνθέτες και στιχουργοί, δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το να καταγράψουν μέσω της μουσικής και τους στίχους τους όλα όσα συνέβαιναν γύρω τους
 

Ο Γιάννης Ρίτσος  εμπνεύστηκε τον «Επιτάφιο», στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο του 1936.
Τα εργατικά συνδικάτα της πόλης κατέβασαν τα μέλη τους στον δρόμο για να διαδηλώσουν, με αποτέλεσμα να επακολουθήσουν συγκρούσεις με την Αστυνομία.
Ο φωτογραφικός φακός της εποχής αποτύπωσε μια μάνα να μοιρολογεί, στη μέση του δρόμου, πάνω από τον νεκρό γιο της. Ο ποιητής εμπνεύστηκε από το τραγικό γεγονός και γράφει το 1936 τον «Επιτάφιο», στον οποίον περιέχεται το ποίημα «Μέρα Μαγιού μού μίσεψες».


Μέρα Μαγιού μου μίσεψες
μέρα Μαγιού σε χάνω
άνοιξη γιε που αγάπαγες
κι ανέβαινες απάνω

Στο λιακωτό και κοίταζες
και δίχως να χορταίνεις
άρμεγες με τα μάτια σου
το φως της οικουμένης

Και μου ιστορούσες με φωνή
γλυκιά ζεστή κι αντρίκεια
τόσα όσα μήτε του γιαλού
δεν φτάνουν τα χαλίκια

Και μου `λεγες πως όλ’ αυτά
τα ωραία θα `ν’ δικά μας
και τώρα εσβήστης κι έσβησε
το φέγγος κι η φωτιά μας

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, το 1886, η εργατική τάξη στις ΗΠΑ έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση του 8ωρου. Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 είχε τραγική κατάληξη με θύματα και τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης.

Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι (που πραγματοποιήθηκε στις 14/7/1889 και στην οποία μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες).

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΠΑΙΖΩ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ με τις αρματοδρομιες στη γιορτή του αυτοκράτορα

Οι παραβολές και τα θαυματα του Χριστού




ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

Ο Χριστός, όταν ανέβαινε στα Ιεροσόλυμα και πλησίαζε προς το  Πάθος, έλεγε στους μαθητές Του ορισμένες παραβολές για να τους προετοιμάσει. Μερικές, μάλιστα, τις έλεγε για να καυτηριάσει και να χτυπήσει του Γραμματείς και τους Φαρισαίους.

Μια από αυτές, τη σημερινή των δέκα παρθένων, την είπε για να παρακινήσει μεν όλους προς την ελεημοσύνη, αλλά και να διδάξει όλους μας να είμαστε έτοιμοι πριν μας προλάβει το τέλος του θανάτου.

Οι δέκα παρθένες περιμένουν νάρθει ο νυμφίος, κατά τη συνήθεια που είχαν τότε. Ο νυμφίος στη περίπτωση εκείνη καθυστέρησε και θα έφθανε τη νύχτα για να παραλάβει τη νύμφη. Οι παρθένες κόρες τον περίμεναν με λαμπάδες αναμμένες λίγο πιο πέρα από το νυφικό σπίτι, να τον υποδεχθούν. Οι λαμπάδες ήταν τότε λυχνάρια, που άναβαν μόνο με λάδι. Αν σωνόταν το λάδι, έσβηναν οι λαμπάδες.

     Από τις δέκα παρθένες οι πέντε ήταν συνετές, μυαλωμένες. Μαζί με το λυχνάρι τους, τη λαμπάδα τους, πήραν και λάδι, να τροφοδοτούν τη λαμπάδα. Οι πέντε άλλες ήταν ανόητες, ασύνετες, άμυαλες, επιπόλαιες. Πήραν τη λαμπάδα χωρίς λάδι.

     Οι ώρες περνούσαν, ο νυμφίος αργούσε. Και νύσταξαν και έπεσαν να κοιμηθούν. Κατά τα μεσάνυχτα ακούστηκε φωνή. Ο αγγελιοφόρος προειδοποιεί: «Ιδού ο νυμφίος έρχεται…». Πετάχτηκαν και οι δέκα. Οι πέντε μυαλωμένες άναψαν τις λαμπάδες τους. Έτοιμες για την υποδοχή. Οι άμυαλες όμως! Πώς ν’ ανάψει το λυχνάρι τους; Λάδι δεν είχαν. Πώς να βρουν τελευταία στιγμή; Να πάρουν από τις άλλες πέντε; Δεν μπορούσαν, γιατί δεν θάφτανε για το δικό τους λυχνάρι το λάδι που θα τους έμενε. Να πάνε ν’ αγοράσουν; Άραγε θα προλάβουν; Μα δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο. Τρέχουν ν’ αγοράσουν.

      Ο νυμφίος όμως πλησιάζει. Οι πέντε σοφές τον υποδέχονται με αναμμένη τη λαμπάδα. Μπαίνουν μαζί του στο νυμφώνα. Μαζί στο γαμήλιο πανηγύρι, στη μεγάλη χαρά. Σε λίγο, να και φτάνουν, καταϊδρωμένες, οι πέντε  άμυαλες. Προχωρούν να μπουν. Μα βρίσκουν κατάκλειστη την πόρτα. Χτυπάνε. Ξαναχτυπάνε. Μα απόκριση καμιά. Φωνάζουν με αγωνία: «Κύριε, Κύριε άνοιξον ημίν».
 Κι ακούγεται η απόκριση από μέσα. Απόκριση αυστηρή, απόλυτη, τραγική: «Αμήν λέγω υμίν, ουκ οίδα υμάς». Δεν σάς ξέρω… Μια για πάντα έξω από το νυμφώνα. 

Μια άλλη παραβολή που ακούγεται το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης είναι η παραβολή των ταλάντων .
Ο Χριστός  μας καλεί να καλλιεργήσουμε και να αυξήσουμε τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός.

Tον νυμφώνα Σου βλέπω, Σωτήρ μου, κεκοσμημένον 
και ένδυμα ουκ έχω, ίνα εισέλθω εν αυτώ˙ 
λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής, 
Φωτοδότα, και σώσον με.
 
 
 

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΙΩΣΗΦ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Σ΄ένα πρόσωπο είναι αφιερωμένη η αποψινή βραδιά .Σε ένα πρόσωπο που δεν έζησε στα χρόνια του Χριστού , ούτε πήρε μέρος στο θείο δράμα .Είναι ένα πρόσωπο που έζησε 1800 χρόνια π.Χ. .
Ποια σχέση λοιπόν μπορεί να έχει ένα τέτοιο πρόσωπο με τη σημερινή μέρα ;
Το πρόσωπο αυτό της Παλαιάς Διαθήκης προεικονίζει και συμβολίζει το Χριστό Πολλά σημεία της ζωής του είναι προτυπώσεις σημείων της ζωής του Χριστού .
Ο Ιωσήφ είναι προφητικός για το Χριστό και διδακτικός για μας .
Για  το Χριστό φωτεινή προεικόνιση και για μας φωτεινό σύμβολο .
Έτσι τον παρουσιάζει η σημερινή ακολουθία .

ΠΑΙΧΝΙΔΙ : Μια πόλη γεννιέται

Απάντησε σωστά στις ερωτήσεις και φτιάξε τη δικιά σου πρωτεύουσα

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Οι τέσσερις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».

Την Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα:
α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιου του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και την ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.
β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός: Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


Ας   περιηγηθούμε στα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας με τη βοήθεια του λογισμικού του μαθήματος των Θρησκευτικών .
Ας Θυμηθούμε τα πάθη του Χριστού μέσα από κείμενα , εικόνες και ύμνους .

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Η ζωή του Ιησού σε ταινία

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ

Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του  Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, καθώς ερχόταν  ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του ,  του έφεραν ένα γαϊδουράκι  και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη.

Ο  λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

ΑΚΟΥΩ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ : Φτιάξε το βυζαντινό στρατό




Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

Ο Λάζαρος υπήρξε στενός φίλος του Ιησού Χριστού, αδερφός της Μάρθας και της Μαρίας. Κατοικούσε στη Βηθανία, 3 χλμ. περίπου ανατολικά της Ιερουσαλήμ.
 Ενώ ο Ιησούς βρισκόταν μακριά από τη Βηθανία, ο Λάζαρος αρρώστησε . Οι αδερφές του ειδοποίησαν τον Ιησού για την κατάστασή του, ο Ιησούς όμως καθυστέρησε εσκεμμένα τη μετάβασή του στη Βηθανία. Όταν έφθασε στο σπίτι μαζί με τους μαθητές Του, ο Λάζαρος ήταν ήδη νεκρός για τέσσερις ημέρες.  

Ο Ιησούς όμως αφού προσευχήθηκε στον Πατέρα, τον ανάστησε από τους νεκρούς λέγοντας "Λάζαρε, δεύρο έξω". Ο Λάζαρος βγήκε έξω από το μνήμα με δεμένα τα πόδια και τα χέρια, και το πρόσωπό του περιτυλιγμένο με σουδάρια.
Το θαύμα αυτό του Ιησού έγινε η αιτία να πιστέψουν πολλοί από τους Ιουδαίους. Η ανάσταση του Λαζάρου και η συγκέντρωση του πλήθους θορύβησε τους αρχιερείς και τους Φαρισαίους, οι οποίοι αποφάσισαν να σκοτώσουν τον Ιησού, αλλά και το Λάζαρο.




 Σύμφωνα με μια αρχαία παράδοση, ο Λάζαρος ήταν 30 ετών όταν ο Κύριος τον ανάστησε και μετά από το γεγονός της ανάστασης έζησε άλλα 30 χρόνια. Άλλη παράδοση επίσης αναφέρει ότι ο Λάζαρος μετά την ανάστασή του θέλοντας να αποφύγει το μίσος των αρχιερέων κατέφυγε στο Κίτιο της Κύπρου, όπου χειροτονήθηκε από τον Παύλο και το Βαρνάβα ως πρώτος επίσκοπος Κιτίου.    Πέθανε στην Κύπρο και τον έθαψαν. Στη σαρκοφάγο όπου τοποθετήθηκαν τα λείψανα του, είναι γραμμένο στην εβραϊκή γλώσσα "Λάζαρος, ο τετραήμερος φίλος του Χριστού".

ταινία : Η ιστορια του Ιησού

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ


KANE  ΚΛΙΚ  ΣΤΗΝ  ΕΙΚΟΝΑ και παίξε με τα

<<easter  games >>

πασχαλινες κατασκευές

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

πασχαλινές ζωγραφιές


ΚΑΝΕ   ΚΛΙΚ   στην εικόνα και ζωγράφισε πασχαλινα........

ΙΣΤΟΡΙΑ :Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από τη Βυζαντινή αυτοκρατορία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Όπως έχουμε μάθει η πατρίδα μας χαρακτηρίζεται από το ποικιλόμορφο ανάγλυφό της που διαμορφώνει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε κάθε περιοχή.
 Κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερα προβλήματα και τις ξεχωριστές της ανάγκες.
Τα προβλήματα και τις ανάγκες αυτές προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Πολιτεία μέσα από τα τρία επίπεδα διοικητικής διαίρεσης που έχει καθιερώσει.


Από την 1η Ιανουαρίου 2011 το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που εφαρμόστηκε καθιέρωσε τα εξής τρία επίπεδα διοικητικής διαίρεσης στη χώρα μας.
Δήμοι (325
Περιφέρειες( 13 )
Αποκεντρωμένες διοικήσεις (7)
Οι Δήμοι (325)Παλιότερα στη χώρα υπήρχαν περισσότεροι Δήμοι καθώς και Κοινότητες που αποτελούσαν τους Ο.Τ.Α. (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Το 1997 όμως με το νομοσχέδιο «Καποδίστριας» πολλοί Δήμοι και Κοινότητες ενώθηκαν σε μεγαλύτερους. Νέες συνενώσεις πραγματοποιήθηκαν το 2011 με το νομοσχέδιο «Καλλικράτη».
Ο Δήμος διοικείται από το Δημοτικό Συμβούλιο, επικεφαλής του οποίου είναι ο εκλεγμένος Δήμαρχος. Το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από 15-51 έδρες ανάλογα με το πληθυσμό του Δήμου.


  Οι  δήμοι της 
περιφέρειας 
 Κεντρικής Μακεδονίας
Οι Περιφέρειες (13) είναι αυτοδιοικούμενες, δηλαδή εκλέγουν τις αρχές τους μέσα από εκλογές. Κάθε περιφέρεια διοικείται από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη
 

Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (7) περιλαμβάνουν από μία έως τρεις περιφέρειες. Στόχος τους είναι η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Η εκάστοτε κυβέρνηση της Ελλάδας διορίζει ως επικεφαλής των αποκεντρωμένων διοικήσεων το Γενικό Γραμματέα, ο οποίος και ακολουθεί τις εντολές της.

Μαθαίνουμε τα εγκώμια

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ

Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, όπου τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο και είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται καθ΄ εκάστη των ημερών αυτής τα οποία και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία


Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του επωνομαζόμενου "Παγκάλου" του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα του λόγο.

Ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος υιός του Ιακώβ ο οποίος όμως φθονήθηκε από τα αδέλφια του λόγο της ενάρετης ζωής του και αρχικά τον έριξαν σ' ένα λάκκο και προσπάθησαν να εξαπατήσουν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Αφού δεν μπόρεσαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους, τον πούλησαν σε εμπόρους.

Μεγάλη Τρίτη ακούμε δυο παραβολές: την παραβολή των Μωρών Παρθένων και την παραβολή των Ταλάντων. Και οι δύο παραβολές δείχνουν ότι πρέπει να καλλιεργούμε τα θεία χαρίσματα για το κοινό καλό. Τη Μεγάλη Τρίτη ακούμε επίσης το τροπάριο της Κασσιανής

Σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, τη Μεγάλη Τρίτη, οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα πασχαλιάτικα κουλουράκια τους.



Μεγάλη Τετάρτη, δύο μέρες πριν τη Σταύρωση, η αμαρτωλή  γυναίκα ζήτησε συγχώρεση απ' τον Ιησού Χριστό για τις αμαρτίες της και του έπλυνε τα πόδια με μύρο. Ο Ιούδας απ' την άλλη, πρόδωσε τον Κύριό του για 30 αργύρια. Επίσης τη Μεγάλη Τετάρτη τελείται το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου



Μεγάλη Πέμπτη είναι η τελευταία μέρα πριν τη Σταυρική Θυσία του Ιησού Χριστού. Γίνεται ο Μυστικός Δείπνος. Ο Ιησούς Χριστός με μια λεκάνη πλένει τα πόδια των μαθητών του. Τελείται ο Ιερός Νιπτήρας σε ανάμνηση.
 



Τo βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης  γίνεται η Σταύρωση. Ο Ρωμαίος Διοικητής Πόντιος Πιλάτος δικάζει τον Ιησού, το πλήθος αποφασίζει φωνάζοντας «άρον άρον σταύρωσον Αυτόν» την σταύρωσή Του, ενώ ο ίδιος ο Πιλάτος «νύπτει τας χείρας» του. Ο Χριστός περιπαίζεται, του φορούν αγκάθινο στεφάνι και πορφύρα.






 Ο Χριστός παραδίδει το πνεύμα Του πάνω στον Σταυρό και ο Ιωσήφ ο Αριμαθαίας κάνει την Αποκαθήλωση και ενταφιάζει τον Θεάνθρωπο. Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται περιφορά του επιταφίου και ψάλλονται τα εγκώμια. Είναι αυστηρή νηστεία.



Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται η κάθοδος στον Άδη. Ο Ιησούς Χριστός κηρύττει τον Θείο Λόγο στους νεκρούς. Οι αρχιερείς βάζουν ρωμαϊκή φρουρά στον Τάφο. Προαναγγέλλεται η Ανάσταση στη Θεία Λειτουργία το πρωί τουΜεγάλου Σαββάτου. Στα Ιεροσόλυμα γίνεται η Τελετή του Αγίου Φωτός και το Άγιο Φως για άλλη μια φορά μοιράζεται στους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.
 Τα μεσάνυχτα όλοι οι Χριστιανοί πηγαίνουν στην Εκκλησία για να πάρουν το Άγιο Φως, να πούνε "Χριστός Ανέστη", "Αληθώς Ανέστη" και να δώσουν το φιλί της αγάπης


Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

e-book :Το Πάσχα του Πασχάλη



ΚΛΙΚ  στην εικόνα για να ακούσεται το παραμύθι

Τα γενέθλια του Π.Α.Ο.Κ.

Σαν σήμερα εγκρίθηκε το καταστατικό ίδρυσης του ΠΑΟΚ

Πριν 87 χρόνια ο ΠΑΟΚ πήρε σάρκα και οστά με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Ο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής», που δημιουργήθηκε από Ρωμιούς της Πόλης το έτος 1875, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – το Πέρα.
Μπορεί ως μέρα εορτασμού της ίδρυσής του να έχει εγκριθεί επισήμως από τον ΑΣ ΠΑΟΚ η 12η Απριλίου, όμως, το πρώτο καταστατικό του συλλόγου εγκρίθηκε στις 20 Απριλίου 1926, με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (αριθμ. 822). Ακριβώς πριν από 87 χρόνια σαν σήμερα.........

 

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Το Πάσχα πλησιάζει...

Σε ποια εποχή θα ήθελα να ταξιδέψω

Θα ήθελα να ταξιδέψω στο μέλλον για να δω πως θα εξελιχθεί η τεχνολογία και τα αμάξια . Ακόμα θα ήθελα να ξέρω αν θα έχουν βρεθεί φάρμακα για όλες τις αρρώστιες .Θα ήθελα να δω αν η Ελλάδα θα έχει ξεχρεωθεί και τέλος να μάθω για τα παιδιά μου και τους απογόνους μου .

                                                                          Γιάννης

Θα ήθελα να ταξιδέψω στην Αρχαία Ελλάδα για να γνωρίσω τους φιλοσόφους, να μάθω για τις ανακαλύψεις και τις θεωρίες πάνω στον άνθρωπο και στη φύση , για τις τέχνες και ιδιαίτερα για την αρχιτεκτονική , για τα σχολεία της εποχής εκείνης και να δω από κοντά πως δημιουργήθηκε η δημοκρατία .Θα ήθελα να συναντήσω τον Αριστοτέλη , τον Πλάτωνα , το Ιπποκράτη και άλλους φιλοσόφους .
                                                                            Γιώργος

Εγώ αν μπορούσα να ταξιδέψω  σε μια περασμένη εποχή θα διάλεγα να ταξιδέψω στο Βυζάντιο .Θα ήθελα να βρισκόμουνα εκεί και να γνώριζα από κοντά τον Ιουστινιανό , να ήμουν στη <<Στάση του Νίκα >>, να έβλεπα πως χτιζόταν η Αγία Σοφία , να γνώριζα από κοντά τον Ηράκλειο , να έψαλλα μαζί με όλους τους άλλους στην Αγία Σοφία τον Ακάθιστο Ύμνο , να έδιωχνα τους Άράβες με το υγρό πυρ , να πολεμούσα τους Βουλγάρους στο Κλειδί παρέα με τον Βασίλειο το Βουλγαροκτόνο . Θα ήθελα να ήμουν έστω και για μια μέρα αυτοκράτορας στην Κωνστατινούπολη και να ήμουνα εγώ αυτός που θα έσωζε τις εικόνες την περίοδο της Εικονομαχίας .

                                                                           Βαγγέλης

Θα ήθελα να ταξιδέψω στο μέλλον γιατί θέλω να δω πως θα είμαι όταν μεγαλώσω , άμα
θα παντρευτώ , άμα θα κάνω δικά μου παιδιά , αμά θα κάνω το επάγγελμα που θέλω τώρα .

Θα ήθελα να δω αν τα παιδιά ,οι νέοι ,οι ηλικιωμένοι θα ζουν καλύτερα , θα έχουν την υγεία τους , θα έχουν τρόφιμα αρκετά και δικό τους σπίτι.
Θα ήθελα να δω και την εξέλιξη της επιστήμης , αν οι άνθρωποι θα έχουν ταξιδέψει σε άλλα αστέρια , αν συναντήσουν κανένα εξωγήινο , αν………….

                                                                     Ιωάννα

ΤΑΙΝΙΑ : ΜΩΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΠΑΙΧΝΙΔΙ : Πόλεις της Ελλάδας

Πόλεις της Ελλάδας

Οι  δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας



Η μεγαλύτερη και ταυτόχρονα και πρωτεύουσα της Ελλάδας

είναι η Αθήνα. Σε αυτήν βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι εξουσίες της χώρας μας (ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση, η Βουλή κ.ά.). 



Ο Πειραιάς, που είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αποτελεί το επίνειο της Αθήνας, την έξοδό της προς τη θάλασσα. Σε Αθήνα και Πειραιά ζει σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδας.

Συμπρωτεύουσα και δεύτερη μεγάλη πόλη είναι η Θεσσαλονίκη με πληθυσμό 819.770 κατ
Αποτελεί σημαντικό συγκοινωνιακό και εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων
 




Άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας είναι η Πάτρα, που αποτελεί σημαντικό λιμάνι της Ελλάδας και πύλη προς τη Δύση.

τα Ιωάννινα



              το Ηράκλειο

ο Βόλος



         η Καβάλα

η Χαλκίδα