Καλώς ήλθατε !

Καλώς ήλθατε ! To e- zizania είναι ένα εκπαιδευτικό, ενημερωτικό αλλά και ψυχαγωγικό ιστολόγιο .







Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ (1944-1959)


Το 1944 η μεγάλη μας τραγωδός Κατίνα Παξινού, τιμάται με το Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία
"Για ποιόν χτυπάει η  καμπάνα".



O Β’ Παγκόσμιος πόλεμος τελειώνει, οι δυσκολίες όμως, συνεχίστηκαν μέχρι το 1950 λόγω των εμφυλίων πολέμων. Από τότε όμως και μετά ο κινηματογράφος χαράζει μια σταθερή πορεία και τραβάει το ενδιαφέρον του κοινού που γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο ΜΕΘΥΣΤΑΚΑΣ (1950 )

Ένας φτωχός τσαγκάρης στην Πλάκα, κάποτε πριν χρόνια καλός οικογενειάρχης, έχει καταντήσει μεθύστακας και περίγελο της γειτονιάς εξαιτίας του χαμού του γιου του στο πόλεμο του 1940.
Όταν η όμορφη κόρη του ερωτεύεται το νεαρό, όμορφο και γοητευτικό προϊστάμενό της, που είναι ένα παιδί πλούσιας οικογένειας, κάνει το παν για να ξεπεράσει το πάθος του, να σταθεί σωστός πατέρας και να μην εκθέσει την κόρη του.


 Όμως το πάθος του για το αλκοόλ είναι πού μεγάλο, τόσο που ούτε η αγάπη για την κόρη του δεν μπορεί να το σταματήσει, συν το γεγονός πως και οι άνθρωποι γύρω του, στην γειτονιά, αντί να τον βοηθήσουν να το σταματήσει, κάνουν ότι μπορούν για να τον ρίξουν πιο βαθιά στο πάθος του και να γελάνε μαζί του. Αισθανόμενος το πόσο κακό κάνει στους ανθρώπους γύρω  του αποφασίζει να  βάλει τέλος στη ζωή του.

ΕΝΑ  ΒΟΤΣΑΛΟ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ( 1952)

Ο Μανώλης Σκουντρής ένας τσιγκούνης αλλά πιστός σύζυγος, είναι παντρεμένος επί δώδεκα χρόνια με τη Βέτα, χωρίς ποτέ να της έχει πάρει ούτε ένα δώρο. Ένα βράδυ ο συνέταΙρος του Γιώργος τον πείθει να βγουν οι δυο τους, με δύο όμορφες Ελληνοαμερικάνες, την Μάργκαρετ και την Έβελυν και να διασκεδάσουν.

Ο Μανώλης, διστακτικός στην αρχή, μόλις πιει 2-3 ουισκάκια θα μετατραπεί σε έναν ασυγκράτητο χουβαρντά.

 
ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ  ΕΤΩΝ 39 ( 1954 )

Ο Τηλέμαχος πρέπει πρώτα να παντρέψει την  μεγαλύτερη από αυτόν αδελφή του Χρυσάνθη, για να μπορέσει να παντρευτεί την καλή της καρδιάς του Φωφώ. 
Και επειδή το ενδιαφέρον των ανδρών για τη Χρυσάνθη είναι μάλλον ανύπαρκτο, αναλαμβάνουν με τον καλό του φίλο Σταμάτη, να συντάξουν μια μικρή αγγελία για να την δημοσιεύσουν στην εφημερίδα προς αναζήτηση υποψηφίων γαμπρών.


Η ΩΡΑΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ( 1954 )

Ο Ζάχος Μαρκάς, πρόεδρος του συλλόγου "Πνεύμα και Ηθική" μαθαίνει από το συμβολαιογράφο Τσιλιμίρδη, ότι κληρονόμησε ένα μεγάλο ποσό από το μακαρίτη θείο του, με τον όρο να παντρευτεί την Αριστέα, τη μεσόκοπη δεσποινίδα που τον φρόντιζε μέχρι τα τελευταία του. Όμως ο Ζαχος μόλις ανακαλύπτει ότι η Αριστέα

είναι μια πανάσχημη και αγράμματη γεροντοκόρη,σκαρφίζεται να βρει κάποιον άλλο να την παντρέψει, ούτως ώστε να παρακάμψει τον όρο της διαθήκης



ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΞΥΠΝΗΜΑ (1954)

Δύο πιτσιρικάδες, κλέβουν τα ρούχα και μαζί το λαχείο μιας νεαρής πωλήτριας στη διάρκεια του κυριακάτικου μπάνιου της. 

Το λαχείο θα το αγοράσει ένας φτωχός μουσικός. Όταν το λαχείο κληρώσει, η πωλήτρια θα θυμηθεί το νούμερο του και θα το διεκδικήσει με πείσμα από τον
μουσικό. Τελικά θα μοιραστούν το ποσό και θα ενώσουν τις ζωές τους.



ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΑΚΙ ( 1954 )

Ο Λουκής μετά από μια επιτυχημένη διάρρηξη θα καταφέρει να ξεφύγει από την αστυνομία, χάρη στη νεαρή ανθοπωλίδα, Κρινιώ, που του συστήνεται ως "Ποντικάκι".
Θα την πάρει μαζί τυο στο κρυσφήγετο του, όπου μένει με τον Βαγγέλη, την Χριστίνα και τον

αρχηγό της συμμορίας, Κώστα. Ο Λούκης θα θελήσει να επανέλθει στον ίσιο δρόμο και θα νοικιάσει ένα δωμάτιο. Θαπροσπαθήσει να ξαναρχίσει τη ζωή του μαζί με το ποντικάκι...

 
ΚΑΛΠΙΚΗ  ΛΥΡΑ (1955)

Η πρώτη λίρα που κατασκεύασε ο Ανάργυρος  δεν ξεγέλασε κανέναν, έτσι μη μπορώντας να τη δώσει πουθενά την ξεφορτώθηκε στον τυφλό ζητιάνο της γειτονιάς, που και αυτός με τη σειρά του προσπάθησε να ξεγελάσει μια πόρνη, αλλά η μοίρα το έφερε η λίρα να χαθεί.
Και ποιος τη βρήκε; Ένα ορφανό από πατέρα κοριτσάκι, που πουλούσε λουλούδια για να βοηθήσει την άρρωστη μητέρα του. Η χαρά του κοριτσιού μετατρέπεται σε θλίψη όταν δεν μπορεί να δώσει την κάλπικη λίρα, αλλά στο τέλος θα την πάρει εν γνώση του ο σπιτονοικύρης του.
Η κάλπικη λίρα γίνεται έτσι πρωτοχρονιάτικο φλουρί που το κερδίζει ένα φτωχό ζευγάρι -εκείνος φτωχός άσημος ζωγράφος και εκέινη πλουσιόπαιδο που τα παράτησε όλα για να ζήσει με τον άνθρωπο που αγαπάει. Ορκίζονται να μην την "χαλάσουν" ποτέ και τη 

βαφτίζουν σαν σύμβολο της αγάπης τους.
 Η φτώχεια  όμως, διώχνουν την κοπέλα μακριά από τον νεαρό ζωγράφο. Όταν μετά από χρόνια συναντηθούν ξανά, εκείνη παντρεμένη ένα συμβιβασμένο γάμο, θα αντιληφθούν ότι η λίρα, το σύμβολο της αγάπης τους, ήταν κάλπικη (αλλά η αγάπη τους δεν ήταν).
 
ΛΑΤΕΡΝΑ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ( 1955 )

Ο Παυλάρας κι ο Πετράκης είναι ίσως οι τελευταίοι λατερνατζήδες.
Ομως, καθώς το επάγγελμα περνά κρίση, φεύγουν στην επαρχία προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. 
 Η συνάντησή τους με ένα  πλουσιοκόριτσο που το έχει σκάσει από το σπίτι του θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.



 
ΣΤΕΛΛΑ (1955)

Η Στέλλα είναι τραγουδίστρια στο κέντρο Παράδεισος, που διευθύνει η Μαρία και έχει δεσμό με τον Αλέκο, γόνο πλούσιας οικογένειας. Για μια ακόμη φορά,αυτή θα είναι που θα θέσει τέρμα στο δεσμό τους.  Ο Αλέκος θα σκοτωθεί σε ένα ατύχημα.
   Η Στέλλα αρχικά θα αποφύγει την στενή πολιορκία του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού,Μίλτου. Αργότερα θα υποκύψε ιστη γοητεία του. Όμως θα θέσει τους δικούς της όρουςπροκειμένου να συνεχιστεί η σχέση τους.



ΚΑΦΕΤΖΟΥ (1956 )

Μια πλύστρα σε μια φτωχοσυνοικία των Αθηνών, μετατρέπεται με τη βοήθεια ενός καφετζή - οδοντίατρου και ενός φίλου του, σε δαιμόνια καφετζού - μέντιουμ. Με την ιδιότητά της αυτή, θα αποκαταστήσει το καφετζή με την κοπέλα που αγαπά και θα τους φτιάξει ένα  υποερσύγχρονο οδοντιατρείο



Ο ΖΗΛΙΑΡΟΓΑΤΟΣ (1956 )

Η Λέλα θέτει σε εφαρμογή, με τη βοήθεια της ξαδέλφης της Μίνας, το σχέδιο της ύπαρξης ενός φανταστικού εραστή, ελπίζοντας μ' αυτόν τον τρόπο να αποσπάσει την προσοχή του άνδρα της Πότη απ'τη δουλειά του, στην σαπουνοβιομηχανία που διευθύνει και να τον φέρει πιο κοντά της.
 Ο Πότης "τσιμπάει" αμέσως αφού το ίδιο έπαθε και ο φίλος του Μάρκος με τη γυναίκα του Κική.


ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ (1956 )

Ο Παύλος και ο Αντώνης φτάνουν στην Ύδρα για να περάσουν μερικές μέρες ξεκούρασης. Θα νοικιάσουν δωμάτια στο σπίτι της χήρας Φρόσως, που ζει μαζί με τηνκόρη της Μαρίνα και το γιο της Μήτσο.
 Ο Παύλος σιγά-σιγά ανακαλύπτει ότι η οικογένεια είναι μια ειδική περίπτωση στο νησί,ανακαλύπτει όμως και την θλιμμένη ομορφιά της Μαρίνας. Έτσι όταν έρθει ο καιρός της αναχώρησης, αποφασίζει να παραμείνει στο νησί μερικές ακόμη μέρες.


Η ΘΕΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ( 1957 )

Ο Χαρίλαος, απόστρατος αξιωματικός με συντηρητικές ιδέες, μεγαλώνει με στρατιωτική πειθαρχία τις 4 κόρες του.


Παρά την επιθυμία του να τις παντρέψει, δε τις αφήνει να πάνε πουθενά χωρίς τη συνοδεία του και φυσικά δεν αφήνει κανέναν άνδρα να τις πλησιάσει.
 Ο έρχομός όμως της χήρας αδελφής του Καλλιόπης από το Σικάγο θα αλλάξει όχι μόνο τις συνήθειες αλλά και τις τύχες των 4 ανηψιών της..



Η ΚΥΡΑ ΜΑΣ Η ΜΑΜΗ (1958)

Ο Λυκούργος, γιατρός του ΙΚΑ παίρνει την απόφαση να εγκατασταθεί μόνιμα στην Λεστινίτσα, το απομονωμένο χωριό της γυναίκας του, με σκοπό να ασκήσει το λειτούργημα του γιατρού προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους αποκομμένους από τον πολιτισμό κατοίκους του.

Φτάνοντας όμως στο χωριό με έκπληξη θα διαπιστώσει ότι η μαμή του χωριού με βότανα και ματζούνια θεραπεύει τα πάντα, απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης όλων των κατοίκων.

Η ΜΟΥΣΙΤΣΑ (1959)

Η Αλίκη είναι ένα ατίθασο κορίτσι που δε στεριώνει σε καμιά δουλειά. Τελευταία της ελπίδα, η θέση της δακτυλογράφου στην εφημερίδα 'Εσπερινά Νέα'.
Όταν όμως ο αρχισυντάκτης της αναθέτει να πάρει συνέντευξη απ έναν Ελληνοαμερικανό ερευνητή,τα πράγματα περιπλέκονται

Ο ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ 16 ου ( 1959)

Τρεις φίλοι, ο Ηλίας, ο Θωμάς και ο Βαγγέλης συναντιούνται στο καφενείο που εργάζεται ο τελευταίος και αποφασίζουν να κάνουν μια κλοπή για να δώσουν μια προσωρινή λύση στα  οικονομικά τους αδιέξοδα. Και ενώ η ληστεία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ηλίας που είναι ντυμένος αστυνομικός, μπλέκεται άθελα του σε μια υπόθεση κλοπής μιας μπιζουτιέρας, στην οποία καλείται ως όργανο της τάξης να επέμβει.
ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ (1959)

Η Θεώνη μια χήρα που ζει με την ανηψιά της Λουκία, βλέποντας να μένουν ξενοίκιαστα τα δωμάτια του σπιτιού που κληρονόμησε απ' τον μακαρίτη τον άντρα της, καταστρώνει ένα μοναδικό σε σύλληψη σχέδιο. Γράφει σε πέντε αντίτυπα ένα σημείωμα που εμφανίζει τον Χαράλαμπο να τους ενημερώνει ότι υπάρχει δήθεν ένας κρυμμένος θησαυρός σε ένα σημείο του σπιτιού, που αρχίζει από κάππα.
 Βάζει τα πέντε σημειώματα σε πέντε βιβλία που στη συνέχεια τα πουλάει σανμεταχειρισμένα στον βιβλιοπώλη της γειτονιάς Στέλιο...
ΤΟ ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ΄ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ (1959)

Ο γοητευτικός καθηγητής της Φιλολογίας Πάνος Φλωράς θα προσληφθει δοκιμαστικά σε ένα ιδιωτικό Κολλέγιο Θηλέων, με κακομαθημένες μαθήτριες της υψηλής κοινωνίας, που κάνουν τη ζωή δύσκολη στους καθηγητές τους.