Καλώς ήλθατε !

Καλώς ήλθατε ! To e- zizania είναι ένα εκπαιδευτικό, ενημερωτικό αλλά και ψυχαγωγικό ιστολόγιο .







Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

BYZANTINOI και ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ

Οι  Βούλγαροι τον 9ο αιώνα , παραβιάζοντας  την συνθήκη ειρήνης που είχαν υπογράψει με τους Βυζαντινούς , με αρχηγό τον Κρούμο , άρχισαν  επιδρομές στη Θράκη και έφτασαν μέχρι την Κωνσταντινούπολη . Ύστερα από σκληρές μάχες , οι Βυζαντινοί με τον αυτοκράτορά τους Νικηφόρο Α΄κατάφεραν  να τους αποκρούσουν .Δυστυχώς όμως σε μια μάχη  σκοτώθηκε  ο αυτοκράτορας .
Κατά μια παράδοση , ο Κρούμος έκοψε το κεφάλι του Νικηφόρου και το χρησιμοποιούσε σαν κύπελλο στα συμπόσια .

Οι σχέσεις των Βυζαντινών με τους Βουλγάρους βελτιώθηκαν στα χρόνια του Βούλγαρου βασιλιά Βόγορη , ο οποίος βαπτίστηκε χριστιανός και ονομάστηκε  Μιχαήλ . Χριστιανοί βαπτίστηκαν εκείνη την εποχή και πολλοί Βούλγαροι .

Άλλαξαν όμως τα πράγματα όταν βασιλιάς των Βουλγάρων έγινε ο Συμεών . Νέοι πόλεμοι άρχισαν με τους Βυζαντινούς .Ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς ,αφού πήρε βοήθεια από τους Ρώσους κατάφερε να τους αντιμετωπίσει .

Λίγα χρόνια αργότερα οι Βούλγαροι με βασιλιά τον Σαμουήλ άρχισαν πάλι τις επιθέσεις τους ενάντια των Βυζαντινών . Έφτασαν μέχρι την Πελοπόννησο κάνοντας φοβερές καταστροφές .

Στη μάχη στον Σπερχειό ποταμό όμως οι Βούλγαροι νικήθηκαν από τον βυζαντινό στρατό με  στρατηγό τον Νικηφόρο Ουρανό .




Λίγο αργότερα ο αυτοκράτορας Βασίλειος ο Β΄συνέτριψε το στρατό τους στο Κλειδί της Μακεδονίας. Ο Βασίλειος  τύφλωσε όλους τους αιχμαλώτους αφήνοντας ανά 100 έναν μονόφθαλμο για να τους οδηγήσει πίσω . Όταν  ο Σαμουήλ είδε το στρατό σε αυτή την κατάσταση πέθανε .

Από τότε ο Βασίλειος ο Β΄ ονομάστηκε  Βουλγαροκτόνος . .

                     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ  ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ
                          << ΤΟΝ  ΚΑΙΡΟ   ΤΟΥ  ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΥ >>