Καλώς ήλθατε !

Καλώς ήλθατε ! To e- zizania είναι ένα εκπαιδευτικό, ενημερωτικό αλλά και ψυχαγωγικό ιστολόγιο .







Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ και η ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

 Τα γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως «Ελγίνεια Μάρμαρα», είναι μεγάλη συλλογή από μαρμάρινα γλυπτά που έκλεψε  ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, όταν ήταν πρέσβης  στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803 και τα μετέφερε  στην Βρετανία το 1806.

Εκμεταλλεύτηκε  την Οθωμανική ηγεμονία στην Ελλάδα , κατάφερε και πήρε φιρμάνι  από τον Οθωμανό Σουλτάνο για την αποκαθήλωσή τους από τον Παρθενώνα με σκοπό να τα μετρήσει  και να τα αποτυπώσει  σε σχέδια,Στη συνέχεια τα αφαίρεσε και τα κατέβασε από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης .

Τα γλυπτά αυτά αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου το 1816.Το οθωμανικό φιρμάνι, που έχει  το Βρετανικό Μουσείο "δεν φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του Σουλτάνου, και χωρίς αυτά, ο Elgin και  το Βρετανικό Μουσείο δεν έχουν μπορούν να αποδείξουν νομικά ότι είναι οι κύριοι  των Γλυπτών του Παρθενώνα

 Από το 1983, με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η Ελλάδα έχει καταβάλει προσπάθειες να φέρει τα Ελγίνεια πίσω στην Αθήνα.

   Ο λόγος της στο Oxford Union του 1986, ένας λόγος χειμαρρώδης,  γεμάτος επιχειρήματα, αποτελεί μέχρι και σήμερα σημείο αναφοράς. Η Μελίνα ζούσε και ανέπνεε με την ελπίδα ότι τα απομεινάρια της κλασικής αρχαιότητας θα επέστρεφαν στην χώρα που τα δημιούργησε.  Φοβόταν βέβαια ότι μπορεί να μην προλάβαινε να χαρεί την επιστροφή τους, έλεγε όμως: " αν επιστρέψουν ενώ έχω πεθάνει, σίγουρα θα αναστηθώ".

             << απόσπασμα από το λόγο της Μελίνας >>

…… Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν για μας τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Είναι η υπερηφάνεια μας, είναι οι θυσίες μας. Είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο τ΄όνομα μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας.