Καλώς ήλθατε !

Καλώς ήλθατε ! To e- zizania είναι ένα εκπαιδευτικό, ενημερωτικό αλλά και ψυχαγωγικό ιστολόγιο .







Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

21 ΜΑΡΤΙΟΥ :ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

Η  21η Μαρτίου , η πρώτη μέρα της άνοιξης  , ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του,  αλλά για να μας δείξει  την αξία των δασών  ως πηγή ζωής και φυσικά την ανάγκη προστασίας τους.
                                 ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ  ΔΑΣΟΣ
Οι παππούδες μας διάλεξαν το καλύτερο μέρος για να στήσουν το χωριό τους όταν  ματωμένοι από τον ξεριζωμό του 1922 έφτασαν στο Μπαλαμπάνι της Σιθωνίας . Από τη μια τα γαλανά νερά του Τορωναίου και από την άλλη το πανέμορφο δάσος του Ίταμου στο βουνό Ίταμος ή Ντραγουντέλης , που καλύπτει ολόκληρη τη χερσόνησο της Σιθωνίας κι είναι πραγματικά μαγευτικό όποια εποχή κι αν το επισκεφτείς .
Τα δάση της χαλεπίου πεύκης καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη περιοχή του Ίταμου (περίπου το 43%), με μεγάλη πυκνότητα στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του βουνού, ενώ μερικές φορές φθάνουν μέχρι και τη θάλασσα
Έτσι, στα ανατολικά και δυτικά, τα δάση της χαλεπίου πεύκης είναι περισσότερο νεαρά, με διάσπαρτα γέρικα δέντρα  ενώ στα βόρεια του Ίταμου τα δάση της χαλεπίου πεύκης είναι περισσότερο πυκνά .



Τα δάση της κουκουναριάς καταλαμβάνουν πολύ μικρή έκταση
 Η μαύρη πεύκη καταλαμβάνει μικρή περιοχή στον Ίταμο, στην κεντρική ορεινή ζώνη. Τα δάση σχηματίζουν πυκνές συστάδες, οι οποίες προσφέρουν ιδανικούς χώρους για φωλιές  αρπακτικών πουλιών.
 Μέσα στη ζώνη της μαύρης πεύκης εμφανίζονται λίγα δέντρα του ιτάμου, το γηραιότερο από τα οποία είναι πιθανώς 2.000 ετών.
θαμνώδεις εκτάσεις κουμαριάς, σχίνου, φτέρης, ρεικιού, ρίγανης, μυρτιάς, λυγαριάς κ.ά, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής πανδαισίας χρωμάτων και αρωμάτων που δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα.  
Το δάσος Ίταμος  φιλοξενεί στη πλούσια δασική χλωρίδα του σπάνια πια χαρακτηριστικά θηλαστικά της Χαλκιδικής όπως, ελάφια και ζαρκάδια, λύκους και τσακάλια αλλά και αλεπούδες, λαγούς και αγριογούρουνα, ενώ αποτελεί σημαντική περιοχή για αρπακτικά πουλιά, όπως ο Φιδαετός, ο Χρυσαετός και πιθανόν ο Σταυραετός και ο Πετρίτης μαζί με άλλα 92 είδη πουλιών