Καλώς ήλθατε !

Καλώς ήλθατε ! To e- zizania είναι ένα εκπαιδευτικό, ενημερωτικό αλλά και ψυχαγωγικό ιστολόγιο .







Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Προσέχουμε πάντα όσα λέμε;

Η γλώσσα ως μέσο επικοινωνίας

Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε σήμερα, είναι ότι πολυτιμότερο υπάρχει για να επικοινωνούμε με τους συνανθρώπους μας. Χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με τους συνανθρώπους μας, χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε, δεν θα υπήρχαν σχέσεις και φιλίες. Οι πρωτόγονοι, επικοινωνούσαν μεταξύ τους μόνο με νοήματα και σύμβολα που ζωγράφιζαν σε πέτρες. Όταν άρχισε να υπάρχει ο λόγος, οι άνθρωποι μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους χωρίς προβλήματα. Με τη γλώσσα εκφράζουμε τις σκέψεις μας, τους προβληματισμούς μας και τα συναισθήματά μας. Άλλα μέσα επικοινωνίας είναι ο γραπτός λόγος, που συνήθως χρησιμοποιούμε όταν κάποιος μένει μακριά. Ακόμα είναι η νοηματική την οποία χρησιμοποιούν οι κωφάλαλοι για να συνεννοηθούν χωρίς να υπάρχει άλλος τρόπος συνεννόησης. Άλλα μέσα επικοινωνίας είναι τα μάτια, η έκφραση του προσώπου και η κίνηση των χεριών.


Η κακή χρήση της γλώσσας τραυματίζει τις σχέσεις των ανθρώπων.

Οι σχέσεις των ανθρώπων τραυματίζονται καθημερινά από τα κουτσομπολιά, τη ζήλια και τις κακίες, που βγάζει ο ένας για τον άλλον.
Υπάρχουν λέξεις καλές και λέξεις κακιές. Οι καλές λέξεις χαροποιούν και ευχαριστούν το συνάνθρωπό μας. Οι κακιές λέξεις τον στενοχωρούν, τον θυμώνουν και κάποιες φορές τον ταπεινώνουν με αποτέλεσμα να τον τυφλώνουν από μίσος. Έτσι δημιουργούνται καυγάδες, τσακωμοί που άλλοτε τελειώνουν με βρισιές, άλλοτε με αλληλοχτυπήματα και κάποιες φορές οδηγούν σε διάφορα εγκλήματα. Γι’ αυτό κάποιες φορές είναι καλύτερα όταν μιλάμε να χρησιμοποιούμε καλές και σεμνές λέξεις, χωρίς να ντροπιάσουμε και να προσβάλλουμε τον άλλο. Αυτό που θέλουμε να πούμε καλό είναι πρώτα να το σκεφτόμαστε και μετά να το λέμε.

Παροιμίες για τη γλώσσα:

  • Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει.
  • Γλώσσα υψώνει και γλώσσα ταπεινώνει.
  • Βάλε κλειδί στη γλώσσα σου.
  • Η γλώσσα θέλει μέτρο.
  • Πρώτα να βουτάς τη γλώσσα στο μυαλό και μετά να μιλάς.
  • Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες.
  • Να φας τη γλώσσα σου.
  • Καλύτερα να δέσω τη γλώσσα μου.