Καλώς ήλθατε !

Καλώς ήλθατε ! To e- zizania είναι ένα εκπαιδευτικό, ενημερωτικό αλλά και ψυχαγωγικό ιστολόγιο .







Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

πολιτιστικά του χωριού μας

Σχεδόν ενενήντα πριν ,έγινε ο διωγμός των ανθρώπων που ζούσαν στον Παλιό Μαρμαρά . Μετά από πολλά χρόνια και αφού τακτοποιήθηκε η ζωή τους , αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν πολιτιστικό σύλλογο για να μη ξεχάσουν την ιστορία του τόπου τους .Φτιάχτηκε με την αγάπη και την οικονομική ενίσχυση ενός συμπατριώτη τους που είχε πάει στην Αμερική .Έτσι πριν περίπου τριάντα χρόνια ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός σύλλογος Προικοννήσου .
Το κτίριο όπου στεγάζεται ο σύλλογος λέγεται Πασχαλάκειο στη μνήμη των  ανθρώπων  που έδωσαν  τα χρήματα , του κ. Δημητρίου και της κ. Αρτεμισίας Πασχαλάκη .
Αυτό το κτίριο μοιάζει με μουσείο .Ο χώρος χρησιμοποιείται και για άλλες δραστηριότητες κυρίως παιδικές .

                                                  Γρηγόρης

Ο πολιτιστικός σύλλογος << Προικόνησος >> διοργανώνει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως :
·        ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ : Πενήντα μέρες μετά το  Πάσχα στο χωριό του Ν. Μαρμαρά διοργανόνται εκδηλώσεις μνήμης από την παλιά πατρίδα με
την αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου στον Παλιό Μαρμαρά.
·        ΤΗ  ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : Αυτή γίνεται μια φορά τον χρόνο και παίρνουν μέρος πολλοί σύλλογοι με τις χορωδίες τους από όλη την Ελλάδα .
·        ΠΑΝΗΓΥΡΙ  ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ  : Στις 29 Αυγούστου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις για το τοπικό πανηγύρι .

                                              Γιάννης


Το   Πασχαλάκειο  Πνευματικό Κέντρο χτίστηκε το 1985. Σήμερα εκεί κάνουν ζωγραφική , παίζουν κιθάρα  και κάνουν πολλά χορευτικά . Μέσα στο χώρο υπάρχουν και παλιά αντικείμενα .
          Οι άνθρωποι που φρόντισαν για να χτιστεί ήταν ο Δημήτριος και η Αρτεμισία Πασχαλάκη .Όταν έμαθαν  ότι οι Μαρμαρινοί εγκατέλειψαν την παλιά πατρίδα έστειλαν χρήματα για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που δεν είχαν στέγη και τροφή . Το πολιτιστικό κέντρο που χτίστηκε ονομάστηκε Πασχαλάκειο και λειτουργεί συγχρόνως  σαν μουσείο .

                                                          Ιωάννα

          Στον τόπο μου υπάρχουν δυο πολιτιστικοί σύλλογοι .Ένας από αυτούς είναι ο πολιτιστικός σύλλογος  << Παρθενών >> .
Το όνομα του το πήρε από το χωριό Παρθενώνας και ιδρύθηκε το 1985. Στο  σύλλογο γίνονται μαθήματα ζωγραφικής και  χορού .
Επίσης υπάρχουν τμήματα χορωδίας .
Παίρνουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται σε διάφορα μέρη και μ΄αυτόν τον τρόπο παρουσιάζει τους χορούς και τα τραγούδια του τόπου μας .
Ακόμα  στους πολιτιστικούς συλλόγους μαθαίνουν οι νέοι από τους παλιούς την ιστορία του τόπου του.

                                                              Πηνελόπη 

Στο χωριό μου υπάρχει ένα πολιτιστικό κέντρο που ονομάζεται
Πασχαλάκειο . Εκεί στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο του Νέου Μαρμαρά . Ακόμα εκεί γίνονται μαθήματα κιθάρας και ζωγραφικής, όπως και μαθήματα χορού

                                                                      Άλεξ

Το  Πασχαλάκειο είναι πνευματικό πολιτιστικό  κέντρο .Ο σύλλογος ονομάζεται << Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Προικόννησος >> Χτίστηκε το 1985 .Για να χτιστεί το Πασχαλάκειο έδωσαν λεφτά ο Δημήτρης και η Αρτεμισία Πασχαλάκη . Βρίσκεται στο κέντρο  πάνω από την εκκλησία του χωριού μας . Εκείπάνε αγόρια και κορίτσια και μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς , ζωγραφική ,κιθάρα και χορωδιακό τραγούδι . Στο τέλος της χρονιάς παρουσιάζουν αυτά που έμαθαν .

                                                       Γιώργος

Στο Ν. Μαρμαρά υπάρχουν δυο πολιτιστικοί  σύλλογοι  . Ο ένας είναι ο Πολιτιστικός σύλλογος << Παρθενών >> και ο Πολιτιστικός σύλλογος << Προικόννησος >> . Ο σύλλογος << Προικόννησος στεγάζεται στο  Πασχαλάκειο , που ονομάστηκε έτσι από ένα Μαρμαρινό κάτοικο του Παλιού Μαρμαρά ,τον οποίο έλεγανα Πασχαλάκη .Εκεί γίνονται πολλές δραστηριότητες ,όπως παραδοσιακοί χοροί , παραδοσιακή μουσική , αγιογραφία , παραδοσιακά τραγούδια από τον Παλιό Μαρμαρά . Ακόμα γίνονται πολλές εκδηλώσεις κάθε χρόνο και συμμετέχουν παιδιά και μεγάλοι .
                                                 Θανάσης

Ο σύλλογος << Παρθενώνας >>  ιδρύθηκε το 1985 και η προσφορά του στο χωριό είναι η διατήρηση των ηθών και των εθίμων του χωριού .Εγώ είμαι γραμμένη σε δυο ομάδες του συλλόγου . Πάω στη ζωγραφική και στο χορό .Στο  χορευτικό , δε μαθαίνουμε μοντέρνους ,αλλά παραδοσιακούς χορούς .
Α! θέλω ακόμα να σας πω ότι στο σύλλογο κάνουμε εικαστικά και χορωδία .Είμαι ευχαριστημένη με όλα τα πράγματα που διοργανώνει ο σύλλογος .
                                                             Ειρήνη

          Το  Πασχαλάκειο  χτίστηκε           σε ένα οικόπεδο με χρήματα που έδωσε στο χωριό το ζεύγος Πασχαλάκη .Εκεί μέσα στεγάζονται διάφορα πράγματα του συλλόγου και διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις .

                                                            Βαγγέλης

Στο χωριό μας υπάρχουν δυο πολιτιστικοί σύλλογοι .Ο σύλλογος <<Παρθενών >> και ο Σύλλογος <<Προικόννησος >>.
Ο σύλλογος <<Παρθενών >> πήρε το όνομά του από το χωριό Παρθενώνας. Ιδρύθηκε το 1985 και εκεί γίνονται μαθήματα χορού και ζωγραφικής . Παίρνουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις και παρουσιάζουν τους χορούς και τα τραγούδια του τόπου μας . Στους πολιτιστικούς συλλόγους οι νέοι μαθαίνουν από τους παλιούς την ιστορία του τόπου τους .
                                                                      Θανάσης