Καλώς ήλθατε !

Καλώς ήλθατε ! To e- zizania είναι ένα εκπαιδευτικό, ενημερωτικό αλλά και ψυχαγωγικό ιστολόγιο .







Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ονομασία θαλασσών

ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ
Πήρε την ονομασία του από την Ιώ, την οποία ερωτεύθηκε ο Δίας, το κατάλαβε η Ήρα, τη μεταμόρφωσε σε αγελάδα και έβαλε τον "Πανόπτη" Άργο να τη φυλάει. Ο Δίας τότε έστειλε τον Ερμή να την ελευθερώσει , ο οποίος σκότωσε με πέτρα τον Άργο. Μόλις το αντελήφθη αυτό η Ήρα, έστειλε την αλογόμυγα ("οίστρο") και την τσιμπούσε συνέχεια. Μη μπορώντας να σταθεί η Ιώ, έφυγε προς το Ιόνιο κόλπο (σημερινό Ιόνιο Πέλαγος), στη συνέχεια προς Ιλλυρία, πέρασε στη Θράκη και μέσω του Βοσπόρου έφτασε στην Ασία.

Σύμφωνα με το Θεόπομπο , ο ηγεμόνας Ιόνιος,από την Ιλλυρία, έδωσε το όνομά του στο Ιόνιο Πέλαγος, το οποίο πριν από αυτόν λεγόταν «Θάλασσα του Κρόνου και της Ρέας». Ο Ιόνιος ήταν γιος του Αδρία και καταγόταν κατά μία εκδοχή όχι από την Ιλλυρία, αλλά από τη νήσο Ίσσα τηςΔαλματίας, στα νομίσματα της οποίας ήταν χαραγμένη η εικόνα του.

ΑΙΓΑΙΟ  ΠΕΛΑΓΟΣ
Οι περισσότεροι υποστηριζουν ότι το πέλαγος οφείλει την ονομασία του σοπ βασιλιά της Αθήνας Αιγαία .
 Όταν ο γιος του, ο Θησέας έφυγε για την Κρήτη με σκοπό να σκοτώσει τον Μινώταυρο, του ζήτησε να αλλάξει τα πανιά του πλοίου του στην επιστροφή, αν είχε καταφέρει να επιζήσει από το Λαβύρινθο.
Ο Θησέας ταξίδεψε για την Κρήτη με μαύρα πανιά. Το σημάδι ότι σκότωσε τον Μινώταυρο, όπως του ζήτησε ο Αιγαίας, θα ήταν να έχει άσπρα πανιά το πλοίο στην επιστροφή.
Ο Αιγαίας, σύμφωνα πάντα με το μύθο, περίμενε στο Σούνιο να επιστρέψει ο γιος του από την Κρήτη και να μπορεί να δει το πλοίο απόμακριά.
Όμως, ο Θησέας, παρ' ότι είχε σκοτώσει τον Μινώταυρο, ξέχασε να αλλάξει τα πανιά. Είδε ο Αιγαίας το καράβι να επιστρέφει με μαύρα πανιά και νόμισε ότι το ταυροκέφαλο τέρας είχε εξοντώσει τον Θησέα. Με αυτή τη σκέψη, χωρίς να περιμένει να προσεγγίσει το καράβι στην ακτή, έπεσε από τους βράχους του Σουνίου στη θάλασσα και πνίγηκε. Έκτοτε, η θάλασσα λέγεται Αιγαίο.

Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι το όνομα Αιγαίο προέρχεται από τη λέξη Αίγα (Αίξ, αιγός, που θα πει: κατσίκα)..
Η εκδοχή που φτάνει βαθύτερα στο χρόνο, αγγίζοντας την προϊστορία, αναφέρεται στο μύθο της ανατροφής του Δία στη σπηλιά του Δικταίου Άντρου. Την τροφή του κυνηγημένου νεαρού Θεού από τον πατέρα του, τον Κρόνο ,την εξασφάλιζε μια Αίγα (μια κατσίκα), η Αμάλθεια. Κι όταν η Αίγα αυτή ψόφησε, ο Δίας πήρε την προβιά της, δηλαδή την Αιγίδα και τη φόρεσε. Να σημειωθεί εδώ ότι ακόμη και σήμερα στην Κρήτη οι κατσίκες λέγονται με το αρχαίο τους όνομα: αίγες.