Καλώς ήλθατε !

Καλώς ήλθατε ! To e- zizania είναι ένα εκπαιδευτικό, ενημερωτικό αλλά και ψυχαγωγικό ιστολόγιο .







Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

O παπαγάλος που μιλάει

Ας κρατήσουν οι χοροί

ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Το αερόστατο

 Διάλεξε πιλότο και κάνε ένα όμορφο ταξίδι με το αερόστατο .Πρόσεξε όμως μη χτυπήσεις στα βουνά , μην ακουμπήσεις στα σύννεφα ,απέφυγε τα αεροπλάνα και ...................

ΚΛΙΚ στην εικόνα ..........

ΙΟΥΛΙΟΣ

ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ.....


 

ΠΟΛΛΑ πολλά πινέλα, πολλά πολλά χρώματα, ιδιαίτερο αποτέλεσμα και ένας ιστότοπος «κόλλημα» για όσους αγαπούν τη ζωγραφική ή λατρεύουν να «μουντζουρώνουν» διαδικτυακά χαρτιά. Το http://bomomo.com/  είναι από τα λίγα sites που σας δίνουν τη δυνατότητα να ζωγραφίσετε χρησιμοποιώντας διάφορους τύπους «πινέλων», πετυχαίνοντας ένα αισθητικό αποτέλεσμα που τις περισσότερες φορές πλησιάζει πολύ σε αφηρημένους πίνακες μοντέρνας τέχνης

ΠΑΙΧΝΙΔΙ με τον πιγκουινο

Get Adobe Flash Player
Κάνω αριστερό κλικ στο ποντίκι .ΠΡΟΣΟΧΗ στις βόμβες , χάνεις ζωές

ΠΑΖΛ με 24 κομμάτια

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Κωπηλατώντας με τον Scooby Doo

Get Adobe Flash Player
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πατήστε new game , μετά skip και τέλος next . Θα βρεθείτε στο περιβάλλον του παιχνιδιού .

Ζωγραφίζω ένα δελφίνι

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

ΤΑΙΝΙΑ μικρού μήκους

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ για την ΣΤ΄τάξη : Πράξεις δεκαδικών

Ξεκινήστε το παιχνίδι επιλέγοντας ανάμεσα στις τρεις κατηγορίες:
Πρόσθεση Δεκαδικών (adding decimals
Αφαίρεση Δεκαδικών (subtracking decimal
Πολλαπλασιασμός Δεκαδικών (multiply decimals

Σημαντική σημείωση: επειδή το παιχνίδι είναι φτιαγμένο για μαθητές άλλης χώρας, υπάρχει διαφορά στα σύμβολα. Έτσι το σύμβολο της υποδιαστολής είναι η τελεία και οι μεγάλοι αριθμοί χωρίζονται με κόμμα, δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτά που χρησιμοποιούμε εμείς

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ για την ΣΤ΄τάξη - αντίθετες λέξεις

ΤΑΙΝΙΑ : Ο Μέγας Αλέξανδρος 3D

ΠΑΙΧΝΙΔΙ : Τραμπάλα με τους πιγκουινους

Get Adobe Flash Player
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ΤΡΑΓΟΥΔΙ : Αναβουνε φωτιές στις γειτονιές..

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΚΛΗΔΟΝΑΣ στο Μαρμαρά

Στις 24 Ιουνίου στον παλιό Μαρμαρά γιόρταζαν τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Την παραμονή στις 23 δηλ. έκαναν μια μικρή γιορτή.  Μάζευαν ξύλα από μουριές και έφτιαχναν ντάνες ,συγκεκριμένα τρεις ντάνες στη σειρά
Τις έβαζαν φωτιά και πηδούσαν τρεις φορές .Κάθε φορά που τελείωνε η κάθε κοπέλα έριχνε μέσα στη φωτιά τη ¨ζούρα¨.Η ζούρα ήταν η πρώτη κλωστή που βγάζανε από το μετάξι .Ήταν μια ¨χοντράδα¨, όπως τη λέγανε .Αυτή την περνούσαν  στο χέρι για να μην μαυρίζουν οι κοπέλες, γιατί στον παλιό Μαρμαρά οι κοπέλες έπρεπε να είναι λευκές ,χιονάτες. Την περνούσαν στο χέρι την 1η Μαρτίου. Όταν ερχόταν η παραμονή του Αγίου Ιωάννη την βγάζανε από το χέρι και την πετούσαν στις φωτιές κι έλεγαν ¨Να πάρει τη ζούρα και την κατρακούρα και να μου δώσει γειά¨. Την ζούρα την είχαν σαν ένα θεραπευτικό μέσο και όταν την έριχναν στη φωτιά ήθελαν να κάψει ό,τι κακό είχαν ,όπως αρρώστια.


          Αφού έσβηναν οι φωτιές,  δυο κοπέλες ,οι οποίες δεν έπρεπε να μιλήσουν καθόλου έπαιρναν ένα ¨μαστραπά¨, μια μεταλλική κανάτα, περνούσαν από τρεις βρύσες του χωριού και γέμιζαν νερό.

Μετά κατέβαιναν στο γιαλό και παίρνανε νερό ¨από σαράντα κύματα¨. Έτσι ο μαστραπάς γέμιζε αμίλητο νερό από τρεις βρύσες και ¨σαράντα κύματα¨ . Με γεμάτο το μαστραπά επέστρεφαν εκεί που ήταν οι φωτιές και οι κοπέλες ρίχνανε μέσα στο νερό κάποιο σημάδι ένα χρυσαφικό δηλ. που φορούσαν , κοσμήματα που τις στόλιζαν. Απαγορευόταν να ρίχνουν σταυρούς. Μετά σκέπαζαν το μαστραπά με ένα κόκκινο πανί ,το δένανε με μια αλυσίδα και μαζί είχαν κι ένα λουλούδι που το έλεγαν κλήδονα. Συμβολικά έβαζαν και μια κλειδαριά.
          Ύστερα πήγαιναν σε ένα σπίτι που είχε κεραμίδια και άφηναν το μαστραπά έξω από το παράθυρο για όλη τη νύχτα.

Τα κορίτσια έμεναν αμίλητα μέχρι τη νύχτα που πήγαιναν να κοιμηθούνε .Το πρωί που ξυπνούσαν στις 24 Ιουνίου όλα κορίτσια μαζευόταν σε μια περιοχή που την έλεγαν Αγιαγάθη (Αγία Αγάθη) και άνοιγαν τον κλήδονα.
 Μαζί τους είχαν κι ένα μικρό κοριτσάκι ,που είχε και τους δυο γονείς .Αυτό το είχαν ντυμένο σαν νύφη και θα ήταν η ιέρεια που θα έβγαζε την τύχη κάθε κοπελιάς .
Αφού  ¨ξεκλείδωναν¨ το μαστραπά ,βγάζανε την αλυσίδα και τον κλήδονα ,αφαιρούσαν και το κόκκινο πανί ΄΄άρχιζαν το τραγούδι. Λέγανε ¨Ανοίγουμε τον κλήδονα στου Αγιαννιού τη χάρη και όποια ΄ναι καλορίζικη κείνη να τον επάρει¨.

Στη συνέχεια λέγανε και άλλα στιχάκια .Υπήρχανε στιχάκια τόσα ,όσα και τα ΄΄σημάδια ΄΄,που είχε ο μαστραπάς .Τα στιχάκια φανέρωναν επαγγέλματα των υποτιθέμενων συζύγων που θα παντρεύονταν οι κοπέλες .    
Ένα τέτοιο στιχάκι έλεγε: 

         
Ανάμεσα στη θάλασσα θα χτίσω ένα σχολείο
         για να περνάει η αγάπη μου με το χρυσό βιβλίο.

Την ώρα που λέγανε τα στιχάκια το κοριτσάκι έβαζε το χέρι του μέσα στο μαστραπά και έβγαζε ένα κόσμημα .Όποιας κοπέλας ήταν το σημάδι σήμαινε πως ο άντρας που θα έπαιρνε θα έκανε το επάγγελμα που αναφερόταν εκείνη την ώρα στο τραγούδι. Τα τραγούδια συνεχίζονταν μέχρις ότου τελείωναν όλα τα κοσμήματα μέσα στο μαστραπά. Λέγανε πως η κοπέλα που θα είχε το πρώτο κόσμημα θα ήταν η πιο τυχερή. Ακόμα λέγανε πως αυτό που της τραγουδούσανε πάντα έβγαινε. Αφού τελείωναν όλα τα σημάδια τραγουδούσανε ,χορεύανε ,λέγανε αστεία και περνούσαν ωραία το απόγευμα τ΄Αγιαννιού του κλήδονα.
         
          Το έθιμο αυτό διατηρείται ακόμα και σήμερα στο Ν.Μαρμαρά .Μόνο που τώρα δεν καλλιεργούνε μεταξοσκώληκες και έτσι δεν έχουμε τη ¨ζούρα¨.
Επίσης για να ανάψουνε τις φωτιές δε βάζουνε ξύλα από μουριές ,αλλά κληματσίδες από τα αμπέλια.

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ με τη Χαρούλα

Η μεγαλύτερη πανσέληνος

Η πανσέληνος σήμερα ,  Κυριακή 23 Ιουνίου ,  θα είναι η μεγαλύτερη του χρόνου , αφού  η Σελήνη θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 .
Το σούπερ-φεγγάρι  θα απέχει 356.991 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

Μαθηματικά :Ισοδύναμα κλάσματα

Τοποθέτησε στους δίσκους της ζυγαριάς ισοδύναμες ποσότητες -κλάσματα . ΠΡΟΣΟΧΗ τα περισσότερα κλάσματα είνια απλοποιημένα .

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ για την ΣΤ΄τάξη


ΚΛΙΚ στην εικόνα : Διαβάζω το απόσπασμα από την Αστραδενή της Ευγενίας Φακίνου και μετά επεξεργάζομαι το κείμενο , κάνοντας τις προτεινόμενες εργασίες

αστεία γατάκια

Αναμνήσεις απ΄την παλιά πατρίδα


Τέτοιες μέρες οι Μαρμαρινοί θυμούνται την παλιά Πατρίδα .

Κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος "Η Προικόννησος" διοργανώνει  την ετήσια γιορτή "Αναμνήσεις από την παλιά Πατρίδα" που  περιλαμβάνει αναπαράσταση του προξενιού-αρραβώνα και της Χαράς (γάμου) όπως γίνονταν στην Αξέχαστη Πατρίδα, καθώς και εκθέσεις παραδοσιακής κατοικίας, φωτογραφίας, βιβλίου-γραφών, εικόνων και σκευών λατρείας, συλλογή θαλασσίων κοχυλιών, αγροτικών εργαλείων, προίκας της νύφης-νυφοστόλι κ.ά.


Στην παλιά πατρίδα τον γάμο τον ονόμαζαν ¨χαρά¨.
Ο γάμος στα παλιά χρόνια γινόταν από προξενιό .Η μαμά της νύφης και η μαμά του γαμπρού ήταν συνήθως φιλενάδες .Όταν ήταν έγκυες λέγανε ¨αν θα κάνεις εσύ κορίτσι και συ αγόρι θα τα παντρέψουμε¨. Πριν γεννηθούν λοιπόν τα είχαν κανονίσει οι γονείς ,για να μπορέσουν να διατηρήσουν τη στενή τους φιλία .
            Αν δεν υπήρχε φιλία στη μέση το προξενιό το ανελάμβανε η προξενήτρα ,μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας που πάντα έβλεπε ποιο αγόρι ταίριαζε με μια κοπελιά του χωριού ή το ανάποδο .Πήγαινε τότε στους γονείς του αγοριού ή οι γονείς του γαμπρού πήγαιναν στην κυρία και της λέγανε ¨Θέλουμε να πας προξενιό στην …..οικογένεια για να μας δώσουν το κορίτσι τους.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Προετοιμάζομαι για την ΣΤ΄τάξη - Λύνω προβλήματα

ασκησεις με συνώνυμα


                 
Κάνε κλικ στις συνώνυμες λέξεις και ... εξαφάνισέ τις!


ΑΚΟΥΩ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ

Επέλεξε τον ποδηλάτη σου και πατώνατς δεξί - αριστερό ( βελάκια )κάντον να τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα .ΠΡΟΣΟΧΗ τα εμπόδια ! Για τα προσπεράσεις πάτα πάνω-κάτω πλήκτρο .

Get Adobe Flash Player

TAINIA ...μικρού μήκους


Ζωγραφίζω εύκολα ..... το καραβι του Κολόμβου


τραγουδάκι ...για τα παιδια της Χορωδίας


ΠΑΙΧΝΙΔΙ : Ρήματα - χρόνοι

Σέρνω με το ποντίκι το ρήμα και το τοποθετώ στο σωστό χρόνο

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ με προσθέσεις και αφαιρέσεις κλασμάτων



            Όπου χρειάζεται μετατρέπω τα κλάσματα σε ομώνυμα

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΤΑΙΝΙΑ με PLAYMOBIL

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΑΜΠΑ


Παγκόσμια ημέρα του πατέρα σήμερα και η
Google τιμά τη γιορτή ,αλλάζοντας το logo της όπως συνηθίζει τελευταία και σε άλλες γιορτές .
Η γιορτή  του πατέρα δεν έχει την ίδια απήχηση με τη γιορτή της μητέρας .
Συμπίπτει και με το κλείσιμο των σχολείων και τα περισσότερα παιδιά  δε γνωρίζουν αυτή  τη  γιορτή .
Αλλά επειδή και οι πατεράδες έχουν ψυχή , μην ξεχάσετε να πείτε << χρόνια πολλά >> στον πατέρα και να του προσφέρετε ένα άσπρο τριαντάφυλλο , που είναι το δώρο που συνηθίζεται αυτή τη μέρα .

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα πρωτογιορτάστηκε στις 19 Ιουνίου 1910 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Με δώρα απ' όλη την οικογένεια τιμώνται ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους.
Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ : Στο εστιατόριο των πιγκουίνων

Το εστιατόριο άνοιξε και φτάνουν οι πρώτοι πελάτες . Κάνε κλικ στον πελάτη και κλικ στο τραπέζι που θα καθίσει . Πήγαινε να πάρεις παραγγελία .Βάλε και τους υπόλοιπους πελάτες να καθίσουν .Οι παραγγελίες εμφανίζονται κάτω αριστερα . Κάνε κλικ στην παραγγελία και πήγαινε την στον πελάτη . Όταν ο πελάτης φάει αφήνει χρήματα . Κάνε κλικ στο τραπέζι και πάρ΄τα . Πρέπει να κινηθείς γρήγορα στις παραγγελίες γιατί οι πελάτες θυμώνουν και φεύγουν .


ΚΛΙΚ  στην εικόναι και παίξε .

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ




ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ




ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ....για τη λήξη

Ξεκινήσαμε τα παιχνίδια με ήλιο το απόγευμα και μας βρήκε το φεγγάρι χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς .

Μετά την παράσταση ....

Τρώγοντας  παγωτό γιορτάσαμε την παρουσίαση της δικιάς μας ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗΣ .......
Ήταν όλα ........ΤΕΛΕΙΑ και  ΑΞΕΧΑΣΤΑ !!!!

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΕΚΔΡΟΜΗ στην Αρναία


       Περάσαμε πολύ ΩΡΑΙΑ στην Αγία Παρασκευή , στην Αρναία

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Ζωγραφίζουμε τη<< ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ>>





Πολυπολιτισμικότητα ....στα Αγγλικά

Συμμετείχαμε κι εμείς   στο πρόγραμμα  που πραγματοποίησαν οι καθηγήτριες των Αγγλικών κ. Ρούλα και κ. Μαρία με τα τμήματα της Ε΄-ΣΤ΄του σχολείου μας με θέμα την πολυπολιτισμικότητα .
Παρουσιάσαμε την εργασία μας αλλά και τα εδέσματα ( ελληνικά και ξένα ) που φτιάξαμε με τη βοήθεια των μαμάδων μας .

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

TIι βλέπω στην τηλεόραση

Στην τηλεόραση βλέπω κινούμενα σχέδια γιατί μου αρέσουν και έχουν πλάκα.
Επίσης βλέπω σειρές στον ΑΝΤ, στο MEGA , στο STAR και σε άλλα κανάλια .Μερικές από τις σειρές που βλέπω είναι ο Σουλεϊμάν , το Γουάιπάουτ  , Πίσω στο σπίτι και άλλες .
Ο Σουλεϊμάν μου αρέσει γιατί έχει δράση , σκοτωμούς και αγάπη και παίζουν πρόσωπα πολύ όμορφα , αλλά και πολύ πονηρά . Το Γουάιτ πάουτ το βλέπω γιατί έχει πολλή πλάκα .
                                                                                Ιωάννα

Στην τηλεόραση βλέπω <<Ευτυχισμένοι μαζί >> , << Στο παρα πέντε >> και το << Κάψε το σενάριο >>.Βλέπω αυτές τις τρεις σειρές για τους ίδιους λόγους .Ο πρώτος λόγος είναι γιατί με κάνουν να γελάω και ο  δεύτερος γιατί οι ήρωες παίζουν πολύ καλά το ρόλο τους .

                                                                            Γιάννης

Στην τηλεόραση μου αρέσει να βλέπω το << Ευτυχισμένοι μαζί >> γιατί είναι κωμική σειρά .Χαίρομαι που έχει πολλά επεισόδια και θα μου κρατά συντροφιά για ένα χρόνο .
 

                                                                                   Βαγγέλης

Στην τηλεόραση μου αρέσει να βλέπω << ΤΗΛΕΜΠΟΡΑ >> γιατί είναι πολύ αστείο ,<< Κωνσταντίνου και Ελένης >>γιατί οι δυο πρωταγωνιστές συνεχώς τσακώνονται και όλο βρίσκουν δικαιολογίες για να διεκδικήσουν το σπίτι και τέλος μου αρέσει να βλέπω το <<Εμείς κι εμείς >> γιατί πρωταγωνιστεί μια παρέα που μπαίνει συνέχεια σε καινούριες περιπέτειες .

                                                                        Πηνελόπη

Οι εκπομπές που βλέπω στην τηλεόραση είναι το <<Ευτυχισμένοι μαζί >> γιατί μου αρέσουν οι σκανταλιές που κάνει ο Θανάσης . Μια άλλη εκπομπή είναι το
<<Πίσω στο σπίτι >> γιατί μου αρέσουν τα τραγούδια του Κωστή και γαιτί ο Ηλίας προσπαθεί με κάθε τρόπο να φέρει λεφτά στο σπίτι .Συχνά βλέπω και τα << Κλεμμένα όνειρα >> όπου ο Άρης προσπαθεί με οποιαδήποτε τρόπο να χωρίσει τη σχέση του Σταύρου και της Φαίης .Μια άλλη εκπομπή που βλέπω είναι το <<Παρα πέντε >>
Έχει δράση και οι ηθοποιοί ο ένας καλύτερος από τον άλλο . Η Θεοπούλα είναι λίγο τρελούτσικη και ακολουθεί πάντα την καλύτερη φίλη της τη Σόφη , που είναι η γιαγιά του Σπύρου , η Ντάλια που όλο μπερδεύει τα λεφτά , και η Ζουμπουλία που φωνάζει και λιγοθυμάει .

Εκτός από τις σειρές αυτές βλέπω και στο SKAI  γκολ γιατί δείχνει όλα τα ματς από την Ελλάδα και την Ευρώπη και τα TOP -10 δηλαδή τα 10 καλύτερα γκολ.

                                                                               Γιώργος

Το αγαπημένο μου έργο είναι το <<Ευτυχισμένοι μαζί >> γιατί μου αρέσουν όλοι οι ήρωες , ο Μάρκος , η Εύα , ο Θανάσης , ο Φίφης , ο Διονύσης , η Ελένεη και ο Γιαννάκης .

                                                                          Μάνος

Ζωγραφίζουμε διαφημίσεις

Ο Βαγγέλης ζωγράφισε τη διαφήμιση με το PUBLIC  και ο Γιώργος τη διαφήμιση με το παγωτό SCANDAL 

ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Εκθέσαμε σήμερα στο σχολείο την εργασία μας << ΠΟΔΗΛΑΤΩ με ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ >> και διαβάσαμε το περιοδικό μας .

ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ο Βαγγέλης , ο Θανάσης , ο Γιώργος και η Πηνελόπη παρέλαβαν σήμερα τον έπαινο συμμετοχής για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό παραμυθιού .