Καλώς ήλθατε !

Καλώς ήλθατε ! To e- zizania είναι ένα εκπαιδευτικό, ενημερωτικό αλλά και ψυχαγωγικό ιστολόγιο .







Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΑΝΝΙΟΥ

Η πρώτη εκκλησία που φτιάχτηκε στο Ν. Μαρμαρά το 1930 ήταν ξύλινη, αφιερωμένη στη μνήμη της παλιάς εκκλησίας του Μαρμαρά, του Αγίου Ιωάννη, και βρισκόταν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το Δημοτικό Σχολείο του Ν. Μαρμαρά . Η καμπάνα της ήταν κρεμασμένη πάνω σε ένα πεύκο, στο αντικρινό σπίτι του Τζώρτζη.
Αργότερα αποφασίστηκε πως η θέση της εκκλησίας έπρεπε να είναι εκεί που βρίσκεται σήμερα, γι’  αυτό και οι κάτοικοι χάλασαν το ξύλινο Ναό του Αγίου Ιωάννη . Η καινούρια εκκλησία θα αφιερωνόταν στους Παμμεγίστους  Ταξιάρχες, όπως και ο Μητροπολιτικός Ναός στη παλιά πατρίδα.


Στις 29 Αυγούστου στο χωριό τιμούνε  τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και συγκεκριμένα την αποκεφάλιση του Αγίου. Παρόλο που η γιορτή είναι  λυπητερή εν τούτοις γίνεται  πανηγύρι

Παλιά την πρώτη μέρα του πανηγυριού οι κάτοικοι κουβαλούσαν από τα καφενεία καρέκλες και τραπέζια  κάτω στα πεύκα ,έπαιζαν τα όργανα και τρώγαν λίγο κρέας και άλλα φαγητά .Τη δεύτερη όμως μέρα ,της γιορτής ,ήταν όλα νηστίσιμα  . Στα παιδιά πρόσφεραν ΄΄υποβρύχιο΄΄  ,βανίλια .
Κάθε χρόνο γίνεται αναπαράσταση του πανηγυριού στο πλακόστρωτο ,κάτω στο εκκλησάκι .Ο σύλλογος προσφέρει νηστίσιμα , καλαμαράκια ,πιπεριές κολοκυθάκια ,μελιτζάνες ,ελιές ,ντομάτες , τουρσιά και κρασί