Καλώς ήλθατε !

Καλώς ήλθατε ! To e- zizania είναι ένα εκπαιδευτικό, ενημερωτικό αλλά και ψυχαγωγικό ιστολόγιο .







Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΓΡΑΠΤΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Το σχεδιάγραμμα
Πολλές φορές, όταν έρχεται η ώρα να γράψουμε ένα κείμενο, αισθανόμαστε μία στεναχώρια, μία αμηχανία και μας βασανίζει το ερώτημα: « Πως ν’ αρχίσω, πώς να προχωρήσω, πώς να τελειώσω το κείμενό μου ». Κι όμως, δεν υπάρχουν θέματα δύσκολα, όταν ξέρουμε καλά τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, προτού αρχίσουμε την ανάπτυξή τους.
Η πρώτη μας δουλειά, μόλις μας δώσουν το θέμα, είναι να το μελετήσουμε καλά, πολλές φορές, για να το κατανοήσουμε. Έτσι, δεν θα κινδυνεύουμε να ξεφύγουμε από αυτό, όπως καμιά φορά συμβαίνει. Στην συνέχεια πρέπει να συγκεντρώσουμε το υλικό που θα χρειαστεί για την ανάπτυξη του θέματός μας. Το υλικό μπορούμε να το πάρουμε, ανάλογα με το θέμα, από την Ιστορία, από την ζωή, από το φυσικό περιβάλλον, από την κοινωνία, από τα βιώματά μας κ. τ. λ.
Στην συνέχεια το υλικό αυτό θα το ταξινομήσουμε για να είναι έτοιμο για την ανάπτυξη του θέματός μας. Έχοντας αυτά υπ’ όψιν μας, θα συντάξουμε ένα σχεδιάγραμμα, ένα σκελετό , σε ένα πρόχειρο χαρτί με σύντομες προτάσεις ή ακόμα και λέξεις, που θα αναφέρονται στα κυριότερα σημεία του θέματός μας, στα κεντρικότερα νοήματα, οι λεπτομέρειες και κάθε τι που σχετίζεται με το θέμα μας. Όλα αυτά θα είναι τοποθετημένα με μία λογική σειρά, χρονική, τοπική ή αιτιολογική, ώστε το κείμενό μου να μην έχει κενά, να έχει συνοχή και συνέχεια και να αποτελεί ένα τέλειο και ολοκληρωμένο σύνολο.

ΠΡΟΣΟΧΗ

1. Δεν ξεχνάμε να αφήνουμε παραγράφους. (Αλλάζουμε παράγραφο όταν αλλάζει το νόημα).
2. Προσέχουμε να μην κάνουμε ορθογραφικά λάθη
3. Κάνουμε μικρές και όμορφες προτάσεις.
4. Κάνουμε ωραία και καθαρά γράμματα για να φαίνεται όμορφο το γραπτό μας.
5. Προσέχουμε να βάζουμε σωστά τα σημεία της στίξης (κόμματα, τελείες, ερωτηματικά, θαυμαστικά, παύλες).
 6. Αφού τελειώσουμε την έκθεσή μας, τη διαβάζουμε και την ξαναδιαβάζουμε με μεγάλη προσοχή.