Μπορούμε επίσης να σχεδιάσουμε γωνίες στο μέγεθος που εμείς θέλουμε χρησιμοποιώντας το χάρακα και το μοιρογνωμόνιο:
Με το χάρακα χάραξε μια ημιευθεία Αχ
Βάλε το μοιρογνωμόνιο έτσι ώστε το κέντρο του να είναι στο Α και η Αχ να περνάει από το 0(μοίρες). Σημείωσε ένα σημείο όπου θέλεις π.χ. στο 70 (μοίρες)
Με το χάρακα τώρα χάραξε την ημιευθεία ΑΒ. Η γωνία που σχηματίστηκε θα είναι 70 μοίρες
Πεντακόσια εξήντα χρόνια συμπληρώνονται από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου του 1453, ημερομηνία η οποία σήμαινε και τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, από τους Οθωμανούς.
Η γιαγιά με την οποία είμαι πιο δεμένη είναι η μαμά της μαμάς μου , που τη λένε Γλύκα . Η γιαγιά μου είναι μια ηλικιωμένη κυρία με αρκετά άσπρα μαλλιά και είναι λίγο εύσωμη . Έχει καλή καρδιά και είναι αγαπητή απ΄όλους . Είναι πολύ έξυπνη και έχει άποψη για όλα τα θέματα .Είναι πάντα πολύ καλοσυνάτη , χαμογελαστή και ευγενική με όλους .
Ιωάννα
Τη γιαγιά μου τη Μάγδα την αγαπώ πολύ γιατί έχει καλή καρδιά . Χαμογελάει πολύ και είναι έξυπνη . Μου κάνει πολλές χάρες αλλά και εγώ τη βοηθάω . Μ΄αρέσει να πηγαίνω με τη γιαγιά βόλτα στην προβλήτα και στο Λούνα πάρκ . Μια φορά θυμάμαι καθώς πηγαίναμε στο Λούνα παρκ σταματήσαμε στο δρόμο και μου πήρε παγωτό .
Βαγγέλης
Η γιαγιά μου είναι μακριά γιατί μένει στην Αλβανία και δεν την βλέπω συχνά Κάθε φορά που πάω με αγκαλιάζει συνέχεια .Με πηγαίνει βόλτα στο χωριό και μου δείχνει το αγρόκτημά μας .Τη γιαγιά μου την αγαπώ πολύ γιατί ό, τι θέλω της το λέω και εκείνη μου το κάνει Είναι καλόκαρδη και πολύ ευαίσθητη.
Η έρευνα έγινε σε εκατό μαθητές του σχολείου μας . Μόλις αυτή ολοκληρώθηκε , καταγράψαμε τα δεδομένα , μετά με τη βοήθεια του κ. Αλέξιου ( καθηγητή της πληροφορικής ) φτιάξαμε τα γραφήματα και στο τέλος βγάλαμε τα συμπεράσματά μας .
Μόλις κυκλοφόρησε το επιτραπέζιο παιχνίδι μας << Στον ποδηλατόδρομο >>.
Αποτελείται από ένα ταμπλό με έναν ποδηλατόδρομο σε μια πόλη . Ο ποδηλατόδρομος είναι χωρισμένος σε πενήντα τετράγωνα πάνω στα οποία κινούνται οι παίχτες –ποδηλάτες .Στα είκοσι τετράγωνα υπάρχουν αριθμοί που αντιστοιχούν σε κάρτες με κανόνες ασφαλούς κυκλοφορίας με το ποδήλατο .Αν ο παίχτης τηρεί τους κανόνες προχωράει μπροστά , αν δεν τους τηρεί πάει πίσω .
Τρία από τα τετράγωνα είναι πορτοκαλί και όταν ο παίχτης φτάσει σ΄αυτά χάνει ένα γύρο , ενώ αν φτάσει στα δυο μπλε ξαναπαίζει .
Αν έχεις γίνει αστέρι στην πρόσθεση και στην αφαίρεση κλασμάτων, μπορείς να παίξεις και ένα πολύ ωραίο επιτραπέζιο παιχνίδι.
Οδηγίες:
Επίλεξε το πιόνι σου (ποδήλατο, αγόρι, κορίτσι, αεροπλάνο)
Πάτησε "Click to Roll" για να ξεκινήσεις
Κάθε φορά που θα πέφτεις σε κάρτα πάτησε "Click to Draw", δες την άσκηση και κάνε κλικ στη σωστή απάντηση (μάλλον θα χρειαστεί να έχεις και ένα τετράδιο μαζί για να κάνεις τις πράξεις).
1.Χαρακτηρίζονται και σαν "πνεύμονες", αφού με τη φωτοσύνθεση παίρνουν το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν το οξυγόνο, που είναι τόσο αναγκαίο και πολύτιμο για τον άνθρωπο
2.Ταυτόχρονα, "φιλτράρουν" τον ατμοσφαιρικό αέρα από τη σκόνη και από τις ρυπογόνες ουσίες
3.Ακόμη, μειώνεται η διάβρωση του εδάφους αφού οι ρίζες των δέντρων απορροφούν τα νερά της βροχής και συγκρατούν το χώμα
4.Συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της χλωρίδας, της πανίδας και των μικροοργανισμών, προσφέροντάς τους, τροφή και στέγη.
5. Μειώνει τις μέγιστες και αυξάνει τις ελάχιστες θερμοκρασίες, αφού και εμποδίζει τη γήινη ακτινοβολία να διαφύγει αλλά και συγκρατεί ένα μέρος από την ηλιακή
6. Μπορεί και μειώνει τους θορύβους
7. Λειτουργεί σαν "ανεμοφράκτης
", αφού μειώνει την ταχύτητα του ανέμου και αλλάζει την κατεύθυνσή του
8. Αυξάνει την υγρασία του αέρα λόγω της διαπνοής των φυτών και με τη μικρότερη θερμοκρασία που επικρατεί εκεί το καλοκαίρι κάνει την παραμονή μας σε αυτό ευχάριστη
9.Ο άνθρωπος ωφελείται οικονομικά από τα δάση με την εκμετάλλευση των προϊόντων του(ξυλεία, χαρτί, καρπούς κλπ)
10.Προσφέρεται ως τόπος ξεκούρασης, αναψυχής και ψυχαγωγίας.
<<Αστραπίκας και Βροντίκας, Οι ήρωες του Πόντου >>
Ένα πάρα πολύ ωραίο κόμιξ με θέμα την επανάκτηση της Πόλης από τους Βυζαντινούς.
Οι δύο Πόντιοι από την αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, ο Αστραπίκας και ο Βροντίκας, καλούνται να βοηθήσουν τον Αλέξιο Στρατηγόπουλο να ξαναπάρει την Πόλη από τα χέρια των Φράγκων.
Με κλικ στη διπλανή εικόνα θα δείτε και θα διαβάσετε τις πρώτες σελίδες από αυτό το υπέροχο κόμιξ (με μια μικρή αναμονή 1-2 λεπτάκια για να φορτώσει η σελίδα).
Ο ήχος, όπως και το φως μπορεί να απορροφηθεί, δηλαδή να "εξαφανιστεί". Και συγκεκριμένα όταν ο ήχος συναντήσει στην πορεία του μια μαλακή ή πορώδη ή τραχιά επιφάνεια , τότε ένα πολύ μεγάλο μέρος του απορροφάται από την επιφάνεια και ένα μικρό μέρος αλλάζει κατεύθυνση και ανακλάται.
Ο φελλός απορροφά σχεδόν τελείως τον ήχο, γιατί είναι πορώδης και μαλακός και γι αυτό χρησιμοποιείται για ηχομόνωση.
Το ίδιο πολύ απορροφάται από το σφουγγάρι, το φελιζόλ
, τον υαλοβάμβακα αλλά και το πανί, τα υφάσματα και τα χαλιά.
Τα μαλακά και πορώδη υλικά ή τα υλικά που έχουν τραχιές επιφάνειες και απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του ηχητικού κύματος και ανακλούν ένα πολύ μικρό μέρος, χαρακτηρίζονται ηχομονωτικά.
Προσπαθήστε να μεταφέρετε τα 5 άτομα στην άλλη μεριά της γέφυρας. Κάθε φορά μεταφέρονται δύο άτομα και ο ένας πρέπει να επιστρέφει. Δεν πρέπει να ξεπεράσετε το χρόνο των 30», επειδή θα σου σβήσει ο φακός.Επιλεξτε τα δυο άτομα και πατήστε το τόξο .
Βγάλε όσα σπιρτόξυλα σου ζητάει (0 πρώτος αριθμός) για να μείνουν τα απαιτούμενα τετράγωνα (0 δεύτερος αριθμός
Στις 17 Μαίου 1821 μετά τη δολοφονία από τους Τούρκους, του Έλληνα βοεβόδα του Πολυγύρου Κύρκου Παπαγεωργάκη, οι Πολυγυρινοί πήραν τα όπλα, χτύπησαν και εξόντωσαν την τουρκική φρουρά και στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον του επερχόμενου κατά του Πολυγύρου τουρκικού στρατού, τον οποίο νίκησαν και έτρεψαν σε φυγή.
Έτσι άρχισε η Επανάσταση της Χαλκιδικής και ο Εμμανουήλ Παπάς, από το Άγιο Όρος όπου βρισκόταν,ξεκίνησε τον αγώνα. Η Επανάσταση της Χαλκιδικής πέρασε από πολλές φάσεις, κράτησε 6 μήνες και πνίγηκε τελικά στο αίμα, όταν ο Αβδούλ Αβούδ κατάφερε να κάμψει την αντίσταση των επαναστατών στο στενό της Ποτίδαιας και στη συνέχεια να αφανίσει δεκάδες χωριά της Χαλκιδικής.
ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑΣ:Ο πρωτεργάτης της επαναστασης
Γεννημένος στα Παζαράκια (Κρυοπηγή) Χαλκιδικής, νεότατος μετοίκησε στη Συκιά της Σιθωνίας. Η επανάσταση του 1821 τον βρήκε στο Άγιο Όρος, όπου υπηρετούσε ως σερδάρης της Ιεράς Κοινότητας.
Με εντολή του Εμμανουήλ Παπά, Αρχ/γου Χαλκιδικής, στρατολόγησε συμπατριώτες του –κυρίως Συκιώτες- και ορίστηκε επικεφαλής της νότιας φάλαγγας, που προελαύνοντας μέσω Αρναίας – Αγίου Προδρόμου – Γαλάτιστας και Βασιλικών έφτασε ως τη Θέρμη (Σέδες), απωθώντας συνεχώς τις ανθιστάμενες τουρκικές δυνάμεις.
Στη φονική μάχη των Βασιλικών (10/06/1821), κάτω από τη σκιά του ιστορικού μοναστηριού της Αγ. Αναστασίας, μαχόμενος γενναία εναντίον υπέρτερων τουρκικών δυνάμεων (30.000 πεζοί και 5.000 ιππείς) του Μπαϊράμ Πασά, βρήκε ηρωικό θάνατο με όλους τους συμπολεμιστές του (από τους οποίους οι 63 Συκιώτες), στη θέση που από τότε προς τιμή τους ονομάζεται «Σκιωτούδια» (Συκιωτούδια) ή «Κομμένοι».
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.
Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.
Στις 18 Μαΐου 1910 πέρασε σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Γη , ο κομήτης Χάλευ, διαψεύδοντας τις προβλέψεις κάποιων ότι θα χτυπήσει τον πλανήτη μας και θα τον καταστρέψει . Ο πανικός που είχε δημιουργηθεί τότε μεγάλωσε , όταν αποκαλύφθηκε ότι η ουρά του κομήτη περιείχε ένα δηλητηριώδες κυανιούχο αέριο .
Ο κομήτης μας είχε επισκεφτεί ξανά στις 9 Φεβρουαρίου 1986 και η επόμενη στάση του στη Γη είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουλίου 2061
Ο Κομήτης Χάλεϊ πήρε το όνομά του από τον βρετανό αστρονόμο Έντμοντ Χάλεϊ (1656–1742), ο οποίος στις 4 Σεπτεμβρίου 1682 τον παρατήρησε για πρώτη φορά και το περιέγραψε. Υπάρχουν καταγεγραμμένες αστρονομικές παρατηρήσεις για τον συγκεκριμένο κομήτη στην Κίνα ήδη από το 240 π.Χ. Η εμφάνισή του το 12 π.Χ. παρακίνησε πολλούς θεολόγους να εικάσουν ότι το Άστρο της Βηθλεέμ, που καθοδήγησε τους Τρεις Μάγους όταν θέλησαν να επισκεφθούν τον νεογέννητο Ιησού, μπορεί να ήταν ο κομήτης Χάλεϊ.
Ήταν Απρίλης μήνας, δίσεχτου χρόνου μέρες όταν ακάτια σαθρά, χωρίς πανιά, δίχως ιστό, να πολεμήσουν βγήκαν των σταυροφόρων τις γαλέρες που μπρος στα τείχη ανέμιζαν τις φράγκικες παντιέρες.
Το πλήρωμά σου, έντρομο στη γη γονατιστό, όταν να φεύγει από κοντά τους είδαν τον Χριστό, τους Άγιους ικέτευσαν εκεί να μείνουν όλοι, να δουν το τι εφόρτωναν των Βενετών οι στόλοι από μονές και από εκκλησιές που σύλησαν στην Πόλη.
Έπρεπε τότε, Παναγιά μου, να ρίξεις κεραυνό, στο Βόσπορο να σηκωθεί μπόρα και τρικυμία, και να ποντίσουν αύτανδρα των ασεβών τα πλοία, αντί ν’ αφήσεις σκλάβους στο χέρι τους και λεία, εμάς, που κάτω απ’ τον δικό σου ζούσαμε ουρανό.
Έκτοτε μύρια είδαμε τέρατα και σημεία… Έσβησε το αγλάισμα του κόσμου από τον χάρτη, η Βασιλεύουσα έπεσε και δεύτερη φορά, εγίναν τα παλάτια της των Τούρκων η βορά, κι εμείς, που ανανήψαμε, δειλά και μόλις άρτι, είπαμε να ξεχάσουμε ποιος έχει την ευθύνη για όσα θρηνεί και θρήνησε, χρόνια η Ρωμιοσύνη
Το αγαπημένο μου επιτραπέζιο είναι το φιδάκι . Το φιδάκι αποτελείται από μια μεγάλη καρτέλα , τα πιόνι και τα ζάρια . Μπορούν να παίξουν από 2 παίχτες και πάνω .
Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι πολύ απλοί .
Πάνω στην καρτέλα υπάρχουν κουτάκια με αριθμούς από το 1-100. Επίσης υπάρχουν ζωγραφισμένες σκάλες και φίδια .Κάθε παίχτης ρίχνει τα ζάρια και ανάλογα με τον αριθμό που θα φέρουν μετακινεί και το πιόνι του . Αν στο τετράγωνο που θα σταματήσει το πιόνι του υπάρχει η αρχή της σκάλας μετακινείται πιο ψηλά , κοντά στον τερματισμό .Αν όμως το πιόνι του βρεθεί σε κουτάκι που υπάρχει το κεφάλι του φιδιού τότε αμέσως κατεβαίνει προς τα κάτω μέχρι το κουτάκι που βρίσκεται η ουρά του . Όποιος φτάσει πρώτος στο κουτάκι με το νούμερο 100 είναι και ο νικητής .
Γιάννης
Το αγαπημένο μου επιτραπέζιο παιχνίδι είναι το Genius( Τζίνιους ) Παίζεται με 4 ή 6 άτομα .Αποτελείται από κάρτες με χρώματα που έχουν ερωτήσεις και για μικρούς και για μεγάλους .Επίσης έχει και άλλες κάρτες , που αν μαζέψεις 5 από τις ερωτήσεις που σου κάνουν λες Geniusκαι νικάς τελειώνοντας το παιχνίδι. Ακόμα το παιχνίδι έχει 6 πιόνια , ένα ζάρι , ένα ταμπλό , τις δυο ομάδες των καρτών και ένα χαρτί με τις οδηγίες . Το ταμπλό έχει χρωματιστά σχήματα κι αν πέσεις σε αυτά , σου κάνουν την ερώτηση ανάλογα με το χρώμα .
Ιωάννα
Τα αγαπημένα μου επιτραπέζια παιχνίδια είναι δύο ; <<Οι κληρονόμοι 13 >> και το <<Ναι ή όχι >>
Το α΄παιχνίδι παίζεται με ένα ταμπλό και 13 πιόνια με καρτελάκια που έχουν ανθρωπάκια . Ο κάθε παίχτης παίρνει τις μισές κάρτες και ό, τι σου λέει η κάρτα εκεί πρέπει να πας σε παγίδες ή κάπου αλλού .
Στο β΄ παιχνίδι υπάρχουν πάλι ένα ταμπλό , πιόνια και κάρτες . Ένας παίχτης παίρνει μια κάρτα που έχει ερωτήσεις . Δεν πρέπει όμως να απαντήσεις με ναι ή όχι . Αν απαντήσεις ναι ή όχι πας μια θέση πίσω .
Θανάσης
Το αγαπημένο μου επιτραπέζιο παιχνίδι είναι η €UROPOLY ,που αποτελείται από ένα ταμπλό , σπιτάκια , πολυκατοικίες , ζάρια , πιόνια , κάρτες , χρήματα , κάρτες σε e- mail , και κάρτες sms .
Ένας από τους παίχτες , ορίζεται τραπεζίτης και μοιράζει σε κάθε παίκτη 150.000€ . Ο τραπεζίτης μπορεί να παίρνει μέρος στο παιχνίδι , αλλά θα πρέπει να έχει τη δική του περιουσία χωριστά από την περιουσία της τράπεζας .
Όπως ανακλάται ή διαχέεται το φως, έτσι και ο ήχος ανακλάται ή διαχέεται όταν πέσει πάνω σε μια λεία, αρκετά μεγάλη και σκληρή επιφάνεια, όσο γίνεται χωρίς προεξοχές και κοιλότητες.
Κατά την ανάκλαση του, αλλάζει πορεία το ηχητικό κύμα, όταν συναντήσει στην πορεία του μια τέτοια σκληρή και λεία επιφάνεια.
Η ανάκλαση του ήχου είναι η αιτία για την ηχώ και την αντήχηση. Κατά την ηχώ - ή αντίλαλο- ο ακροατής ακούει τον ήχο που εκπέμπει η πηγή ήχου και τον ανακλώμενο ήχο σαν δυο διαφορετικούς ήχους, που ο ένας ακούγεται μετά τον άλλο.
Για να έχουμε ηχώ πρέπει ο ήχος συνήθως να διανύσει αρκετά μεγάλη απόσταση( το εμπόδιο να απέχει τουλάχιστο 17 μέτρα από μας). Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας για να ξεχωρίσει τους διαφορετικούς ήχους πρέπει να μεσολαβήσει χρόνος τουλάχιστο ίσος με 1/10 του δευτερολέπτου. Σε 1/10 ο ήχος διανύει στον αέρα απόσταση ίση με 34 μέτρα, δηλαδή 17 μέτρα μέχρι το εμπόδιο και άλλα τόσα να επιστρέψει σε εμάς.
Όταν το εμπόδιο είναι κάτω των 17 μέτρων έχουμε αντήχηση δηλαδή δυνάμωμα του ήχου και όχι διάκριση των δύο ήχων
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ , ΤΗΝ ΗΧΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΗΧΗΣΗ