Καλώς ήλθατε !

Καλώς ήλθατε ! To e- zizania είναι ένα εκπαιδευτικό, ενημερωτικό αλλά και ψυχαγωγικό ιστολόγιο .







Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ : Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά

Η  Ελένη   Δικαίου  στο  βιβλίο << Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά >> , που διαβάζουμε στην ώρα της Φιλαναγνωσίας γράφει .

Περίμενε ο μαρμαρωμένος βασιλιάς .Περίμενε ο παπάς να τελειώσει στην Αγιά  Σοφιά τη λειτουργία .Περίμενε και η Σμύρνη με κομμένη την ανάσα να φανούν τα ελληνικά καράβια .

Ήτανε Μάης μήνας 1919 .Άνοιξη χαρά Θεού , όταν φάνηκαν στο βάθος του λιμανιού ο Αβέρωφ και η Λήμνος , καράβια ελληνικά .

…………..Η Σμύρνη ήταν ελληνική ! Ο στρατός μας θα κυνηγούσε τους Τούρκους ως την Κόκκινη Μηλιά , έτσι όπως έλεγαν οι γραφές ………..

Ποιος ήταν λοιπόν ο μαρμαρωμένος βασιλιάς και η Κόκκινη Μηλιά ;

Σύμφωνα με τις παραδόσεις του ελληνικού λαού η Κόκκινη Μηλιά είναι ένας μυθικός τόπος στον οποίο θα εκδιωχθούν οι Τούρκοι από την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την παράδοση αυτή μετά την απελευθέρωση της Βυζαντινής πρωτεύουσας, θα πρωτοστατήσει ο «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς» που θα εγερθεί από τον ύπνο του και θα προσκυνήσει στην Αγια Σοφία.
Ο θρύλος λέει ότι τη στιγμή που ο βασιλιάς περικυκλώθηκε από τους Τούρκους, ένας άγγελος του Κυρίου τον άρπαξε και τον έκρυψε σε μια σπηλιά, αφού πρώτα τον μαρμάρωσε. Στη σπηλιά αυτή περιμένει για αιώνες ο "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς" να ξαναέρθει την κατάλληλη στιγμή, "το πλήρωμα του χρόνου", και ο άγγελος Κυρίου θα του ξαναδώσει τη ζωή και το σπαθί του για να διώξει τους Τούρκους από την Κωνσταντινούπολη.
Ο θρύλος προσθέτει, ακόμα, ότι οι Τούρκοι ψάχνουν συνεχώς να ανακαλύψουν τη σπηλιά, όπου βρίσκεται ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς για να χτίσουν την είσοδό της, ώστε να μην μπορεί να ξαναβγεί από εκεί. Όμως, οι προσπάθειες τους είναι συνεχώς άκαρπες, αφού ο άγγελος προστατεύει τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά και περιμένει την εντολή του Θεού για να τον ξυπνήσει.
Οι μυστικοί πόθοι τού λαού συνέδεσαν τον θρύλο τού μαρμαρωμένου βασιλιά, με την ελπίδα για την απελευθέρωση και την αποκατάσταση τής αυτοκρατορίας.
                                Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια