Τα βασικά συστατικά των τροφών είναι:
Τα λαχανικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες (απαραίτητες για τη μετάβαση των τροφών από το έντερο)
Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και ασβέστιο
Το κρέας, το γάλα, τα αβγά και τα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του οργανισμού .
- οι πρωτεΐνες,
- οι υδατάνθρακες,
- τα λίπη,
- τα άλατα,
- τα ιχνοστοιχεία(ασβέστιο, σίδηρος κ. ά.)
- οι βιταμίνες και
- οι φυτικές ίνες.
Κάθε είδος τροφής περιέχει τις δικές του θρεπτικές ουσίες και είναι πιο πλούσιο σε κάποιες από αυτές.
Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες που προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό. Το ίδιο και το ψωμί, οι πατάτες, τα όσπρια κλπ
Τα λαχανικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες (απαραίτητες για τη μετάβαση των τροφών από το έντερο)
Οι τροφές ανάλογα με τη θρεπτικότητα και τη χρησιμότητά τους στον ανθρώπινο οργανισμό μπορούν να τοποθετηθούν σε μια διατροφική πυραμίδα.